Az Egyesült Államok részvény- és kötvénypiacai január 17-én, hétfőn zárva tartanak Martin Luther King Napja alkalmából, így a kereskedők kicsit fellélegezhetnek talán a változékony évkezdés után.

Az Értékpapír-ipari és Pénzügyi Piaci Szövetség (SIFMA) a kötvénypiacok napi zárását javasolta, ami hatással lehet a TMUBMUSD10Y 1,743%-os 10 éves kincstárjegy kereskedésére. A New York-i tőzsde és a Nasdaq is zárva tart a szövetségi ünnep miatt.

Eközben az Egyesült Államok nyersanyagpiacain nem lesz rendszeres kereskedés vagy elszámolás, beleértve a Nymex kőolajat és a Comex-kereskedelemben forgalmazott aranyat is.

Ez a szünet most egy olyan év első heteiben lesz, amely csökkenéssel indult a részvények esetében, köszönhetően egyrészt a koronavírus-járvány omikron-hullámának, a szigorú Federal Reserve-nek, a megugrott inflációnak és a következő jelentési időszak előtti értékelésekkel kapcsolatos bizonytalanságnak.

Az Egyesült Államok részvényei visszaestek ebben az évben: a Dow Jones Industrial Average (DJIA -1,04%) 0,6%-ot, az S&P 500 (SPX -0,74%) 2,3%-ot veszített értékéből, a Nasdaq Composite (COMP -0,52%) csökkenése pedig 5,4%-os volt a csütörtöki zárásig. A 10 éves kötvény eközben körülbelül 10 pontot erősödött, mivel a befektetők eladják ezeket a kötvényeket, magasabb kamatokra számítanak.

Az omikron-hullám több változtatást is eredményezett a Martin Luther King Napján tartandó ünnepségekkel kapcsolatban. Kezdetben Alabamától Massachusettsig mindenhol személyes eseményeket terveztek, viszont sorozatban második éve sok esetben online kerülnek megtartásra ezek a programok.

Ennek ellenére a befektetők továbbra is jobban értékelik a tőzsdén kereskedett alapokat, amelyek az „újranyitó kereskedésre” irányulnak, mint a 2020-ban domináló „otthoni munka” rendszerét. A US Global Jets ETF (JETS -1,77%) 6,9%-kal emelkedett ebben az évben csütörtökig, míg a Direxion Work From Home ETF (WFH -0,67%) 6%-ot veszített ugyanebben az időszakban.

Martin Luther King Napját hagyományosan január harmadik hétfőjén tartják a névadó születésnapja, 1929. január 15-e alkalmából.

Forrás: https://www.marketwatch.com/story/is-the-stock-market-open-on-monday-here-are-the-trading-hours-on-martin-luther-king-jr-day-11642166344?mod=home-page&fbclid=IwAR2kJE1MbfQa4kvWbCYRG-WniSjIst151PmAmUgNKhjlQtwPu6qO6U3nm9E