A Twitter hétfőn közölte, hogy nem sértették meg az Elon Musk által javasolt 44 milliárd dolláros felvásárlásból eredő kötelezettségeit, miután a milliárdos egy harmadik levelet küldött, amelyben megpróbálta lefújni az üzletet.

A közösségi médiaóriás közölte, hogy az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság beadványa szerint szándékában áll érvényt szerezni a megállapodásnak, és a Muskkal egyeztetett áron és feltételekkel lezárni a tranzakciót. A Twitter részvényesei kedden szavaznak arról, hogy jóváhagyják vagy elutasítják Musk vételi ajánlatát. A Twitter igazgatótanácsa korábban már sürgette részvényeseit, hogy hagyják jóvá a cég Musknak történő eladását. Pénteken Musk jogi csapata levelet küldött a Twitternek, amelyben egy másik okot is felhozott a tervezett felvásárlás lefújására. A csapat azt állította, hogy a Twitter által Peiter “Mudge” Zatko informátornak kifizetett dollármilliók sértették az üzlet feltételeit. Zatko a múlt hónapban a közösségi médiavállalat “szélsőséges, kirívó hiányosságokat” állított a magánélet védelmével, a biztonsággal és a tartalom moderálásával kapcsolatban.

Musk legutóbbi levele a harmadik kísérlete arra, hogy lefújja a Twitter-üzletet. A Tesla vezérigazgató jogi csapata először július 8-án nyújtott be értesítést a SEC-hez a felvásárlás felmondásáról, azt állítva, hogy “a Twitter nem teljesítette szerződéses kötelezettségeit”. Egy augusztus 29-én kelt követő levél a Zatko által felhozott állításokat hozta fel indokként, amiért az üzlet nem mehet tovább. A pénteki levélben Musk jogi csapata azt állította, hogy a Zatkónak a Twittertől folyósított állítólagos 7,75 millió dolláros végkielégítés a felvásárlási megállapodás újabb megsértése. A Twitter azt mondta, hogy nem sértette meg egyetlen kötelezettségét sem.

“Ahogyan az Ön 2022. július 8-i és 2022. augusztus 29-i állítólagos felmondási értesítései esetében is, a 2022. szeptember 9-i levelében foglalt állítólagos felmondás a megállapodás értelmében érvénytelen és jogellenes” – írta a közösségi médiaóriás jogi csapata Musk képviselőinek. “A Twitter nem szegte meg a Megállapodásban foglalt egyetlen nyilatkozatát vagy kötelezettségét sem, és a Twitter részvényeseinek a 2022. szeptember 13-i rendkívüli közgyűlésen történő jóváhagyásának kézhezvételét követően az egyesülés lezárásának valamennyi előfeltétele teljesül”. A Twitter-Musk saga nagyon bonyolulttá vált. Musk eredetileg áprilisban javasolta a vállalat megvásárlását. Némi ellenállás után a Twitter beleegyezett az üzletbe.

Nem sokkal később azonban Musk panaszkodni kezdett, hogy a közösségi médiaplatformon a nyilvánosságra hozottnál több a hamis vagy spam fiókok száma. A Twitter és Musk október 17-én Delaware államban bírósági tárgyalásra megy, hogy megoldja Musk próbálkozását a vállalat megvásárlásának visszavonására, hacsak nem sikerül előbb egyezségre jutniuk. Musk a Zatko által felhozott állításokat is beillesztheti ellenkeresetében. Az ügyet bonyolítja a Twitter keddi részvényesi szavazása, amely zöld utat adhat a felvásárlásnak, de a bírósági ügy még mindig az üzlet felett lebeg.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/09/12/twitter-calls-elon-musks-third-attempt-to-scrap-acquisition-invalid-ahead-of-key-shareholder-vote.html