Az XPeng részvényei több mint 10 százalékos mínuszba fordultak, miután a kínai elektromos autógyártó az előzetesen vártnál nagyobb negyedéves veszteségekről számolt be. A leszállított autók száma is alaposan elmaradt a várakozásoktól.

Az elmúlt hónapokban csökkent az elektromos autók iránti kereslet mértéke, az elektromos járművek legnagyobb piacán, Kínában. A kínai elektromos autógyártó XPeng az előzetesen vártnál meglepően nagyobb második negyedéves veszteségekről számolt be kedden, a leszállított autók száma és a jövőre vonatkozó iránymutatás is jócskán elmaradt az elemzői várakozásoktól.

Az előzetesen vártnál nagyobb veszteségek, gyengébb iránymutatás

Az XPeng második negyedéves árbevétele 1.1 milliárd dolláron alakult, a kínai EV gyártó részvényenkénti 368 millió dolláros veszteségről számolt be. A Wall Street-i elemzők előzetesen 1.1 milliárd dolláros árbevétel mellett részvényenkénti 288 dolláros veszteséggel kalkuláltak.

Április, május és június során összesen 34 422 XPeng modellt szállítottak le újdonsült tulajdonosaiknak. Áprilisban és májusban negatívan érintette az autógyártó működését a kínai koronavírus helyzet. A harmadik negyedévre vonatkozóan azonban még ettől is kevesebb, 30 ezer darab leszállítást prognosztizál az autógyártó. A szám kifejezetten csalódást keltő az elemzők és a részvényesek számára, előzetesen 45 ezer darab leszállítást prognosztizáltak a harmadik negyedévre vonatkozóan.

(https://heyxpeng.com)

Árbevétel tekintetében az XPeng menedzsmentje 1 milliárd dollár körüli összeget becsül, ami szintén elmaradt a várakozásoktól. A Wall Street előzetesen durván 1.5 milliárd dolláros harmadik negyedéves árbevételt remélt.

A negyedéves jelentés publikálását követően az XPeng részvényei több mint 10 százalékos mínuszba fordultak, végül 10.81 százalékos esést követően 18.73 dolláron zárta a keddi kereskedési napot a kínai EV gyártó. Idén 62.79 százalékkal csökkent az XPeng részvények értéke.

Az XPeng reményei szerint a hamarosan bemutatásra kerülő új modellek ismét felpörgethetik az eladási számokat. Szeptemberben piacra dobnak egy új SUV-ot, míg 2023-ban várhatóan 2, további teljesen új elektromos modellel bővül az XPeng modellpalettája.