Az S&P 500 pénteken emelkedett, miután évtizedek óta a legrosszabb első félévi teljesítményét zárta.

A széles piaci index 0,5%-kal emelkedett. A Dow Jones ipari átlag 141 ponttal, 0,5%-kal emelkedett. A Nasdaq Composite 0,6%-kal emelkedett. A főbb átlagok mindegyike öt héten belül a negyedik csökkenő hétre készült. A mozgások azután következtek be, hogy több vállalat csökkentette profitelőrejelzését, ami a befektetők azon aggodalmait erősítette, hogy az évtizedes csúcson lévő tartós infláció továbbra is nyomást gyakorolhat a részvényárfolyamokra. “A 2022-re és 2023-ra vonatkozó konszenzusos becslések nagyrészt változatlanok maradtak az év elejéhez képest, annak ellenére, hogy a részvényárfolyamok azóta jelentősen csökkentek. A gyenge előrejelzés végül a konszenzusos eredménybecslések csökkentését kényszerítheti ki, ami valószínűleg további lefelé irányuló nyomást gyakorolna a részvényekre” – mondta Greg Marcus, a UBS Private Wealth Management ügyvezető igazgatója.

Michael Burry a “The Big Short” című filmből szintén arra figyelmeztetett, hogy a pénzügyi piacokon zajló hullámvölgy még csak a felénél tart, és a vállalatoknál a következő lépés a nyereségcsökkenés lesz. Pénteken a Micron Technology több mint 4%-ot esett a csalódást keltő negyedik negyedéves pénzügyi előrejelzés miatt. Több más chipgyártó is 1%-nál nagyobb mértékben esett vele együtt, köztük az Nvidia, a Qualcomm és a Marvel. A Western Digital és a Micron 3%-ot veszített. A Kohl’s részvényei 18%-ot estek, miután a vállalat csökkentette a második pénzügyi negyedévre vonatkozó kilátásait a gyengébb fogyasztói kiadásokra hivatkozva, és megszakította az üzletág eladásáról szóló tárgyalásokat, mondván, hogy a kiskereskedelmi környezet romlott az ajánlattételi folyamat kezdete óta.

A General Motors 3%-kal emelkedett, még azt követően is, hogy a vállalat a második negyedévben gyártási problémákra figyelmeztetett, amelyek miatt a negyedéves nettó eredmény 1,6 és 1,9 milliárd dollár közé eshet. Elemzők arra számítottak, hogy a GM nettó nyeresége 2,5 milliárd dollár körül lesz a második negyedévben a FactSet szerint. Az Institute for Supply Management szerint a júniusi feldolgozóipari aktivitás a vártnál gyengébb volt. Az országos gyári aktivitási indexe 53-ra esett vissza a hónapban, ami 2020 júniusa óta a legalacsonyabb érték.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/30/stock-market-futures-open-to-close-news.html