Meredeken csökkent az amerikai költségvetés hiánya májusban éves összevetésben, mivel a foglalkoztatottság növekedésének és az adózási határidők előbbre hozásának hatására jelentősen emelkedtek a bevételek még úgy is, hogy a koronavírus-járvánnyal összefüggő kiadások nőttek.

Az amerikai pénzügyminisztérium közlése szerint májusban, a folyó pénzügyi év nyolcadik hónapjában, 131,93 milliárd dollár hiány keletkezett, ami nagyjából harmada az egy évvel korábbi 398,75 milliárd dollárnak.

A költségvetési bevételek éves összevetésben 167 százalékkal, 463,74 milliárd dollárra ugrottak, ami jórészt az adózási határidők változtatásával magyarázható.

A járvány miatt a kormány tavaly engedélyezte, hogy a vállalatok és a magánszemélyek a megszokott időpont, április közepe helyett legkésőbb június 15-ig teljesítsék jövedelemadó-befizetési kötelezettségeiket. Ezt a határidőt idén május 17-re tolták vissza -adta hírül a távirati iroda.

Májusban a bérekből levont adók 20 százalékkal, 204 milliárd dollárra nőttek, míg a vállalatok által fizetett társasági adó értéke 18 milliárd dollárra emelkedett a tavalyi 2 milliárd dollárról.

A költségvetés kiadásai 4 százalékkal, 595,69 milliárd dollárra, rekordszintre emelkedtek májusban, ami a járvány terheit enyhítő, masszív kormányzati segélyprogramok hatását tükrözi.

Az októberrel kezdődött folyó pénzügyi évben a büdzsé nyolchavi halmozott hiánya rekordszintet ért el 2063 milliárd dollárral, ez 9,8 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 1880 milliárd dolláros deficitet. A bevételek 29,1 százalékkal, 2607 milliárd dollárra, a kiadások pedig 19,8 százalékkal 4671 milliárd dollárra nőttek.

A tavaly szeptember végével zárult 2020-as költségvetési évben a deficit 3132 milliárd dollár volt, ami több mint háromszorosa az egy évvel korábbi 984,388 milliárd dollárnak. A hiány értéke a bruttó hazai termék (GDP) 15,2 százalékának felelt meg, ami 1945 óta a legrosszabb adat.

A pénzügyi és gazdasági világválság csúcsán, 2009-ben 1413 milliárd dollárra rúgott a hiány – először haladta meg az ezermilliárd dolláros küszöböt -, ami a GDP 9,8 százalékát tette ki.

A GDP-arányos költségvetési hiány 1943-ban állította fel történelmi csúcsát, 27 százalékkal, és még a következő két évben is meghaladta a 20 százalékot.

Legutóbb a 2001-es pénzügyi évben keletkezett többlet az amerikai költségvetésben.

A januárban hivatalba lépett Joe Biden elnök, aki a hónap elején ismertette első költségvetését, arra számít, hogy a folyó pénzügyi évet 3670 milliárd dolláros hiánnyal zárják, és a következő tíz év mindegyikében ezermilliárd dollár fölött marad a deficit értéke az amerikai családok támogatására és az infrastruktúra fejlesztésére szánt hatalmas kiadások következtében.