Az XPeng hétfőn az előzetesen vártnál kisebb veszteségekről számolt be, a részvény mégis 2 napon keresztül esett, mivel az EV gyártó az elemzői várakozásoknál gyengébb második negyedéves iránymutatást közölt.

A kínai elektromos autógyártó XPeng hétfőn relatíve jó első negyedéves eredményekről számolt be, a veszteség az előzetesen vártnál alacsonyabb szinten alakult.

Jeff Chung a Citigroup elemzője elmondta, hogy az EV gyártó első negyedéves eredményei felülteljesítették a Wall Street várakozásait, a növekvő infláció ellenére rekordmagas az XPeng modellek iránti kereslet mértéke. A részvény mégis 5.5 százalékot esett hétfőn, kedden több mint 7 százalékos mínuszba fordult. A mai tőzsdenyitást követően is negatív tartományba fordult a papír, jelenleg azonban már több százalékos pluszban jegyzik az XPenget.

Jó jelentés, gyengébb iránymutatás

A probléma vélhetően az lehetett, hogy az XPeng az elemzői várakozásoknál gyengébb második negyedéves iránymutatást közölt. Annak ellenére, hogy az XPeng köztudottan nehéz negyedév előtt áll, a kínai koronavírus helyzet miatt várható volt, hogy a második negyedév során a korábban becsültnél kevesebb járművet fognak tudni értékesíteni, mégis relatíve magasan alakult a konszenzusos becslés a második negyedév kapcsán.

Az XPeng gyengélkedése jól szemlélteti, hogy milyen negatív hatással lehet egy részvény árfolyamára, ha viszonylag magasak az előzetes várakozások, és azokat nem tudja teljesíteni a vállalat. Az XPeng, mint a technológiai és EV szektor képviselője súlyos eladási nyomás alá került az elmúlt időszakban. A részvény 2022-ben közel 60 százalékos mínuszban van.

Az XPeng 1.2 milliárd dolláros árbevételről, valamint részvényenkénti 28 centes veszteségről számolt be. Az előzetes elemzői várakozások 1.1 milliárd dolláros árbevételről és részvényenkénti 30 cent veszteségről szóltak. 2020 negyedik negyedévében 1.3 milliárd dolláros árbevétel mellett 11 centes veszteségről számolt be az EV gyártó.

2022 első negyedévében összesen 34 561 modellt szállított le a kínai EV gyártó, míg az előző negyedévben 41 751 XPeng modell talált gazdára. Az év első három hónapja jellemzően gyengébb időszaknak számít az autóiparban. A második negyedévre vonatkozóan 31-34 ezer leszállítást és 1.1 milliárd dolláros árbevételt prognosztizál az autógyártó. A konszenzusos elemzői becslés 1.2 milliárd dollárról szólt.

A növekvő infláció, a globális ellátási lánccal kapcsolatos problémák és a kínai koronavírus helyzet miatt várhatóan nehéz negyedév előtt áll az XPeng.