Elon Musk Twitter posztja szerint már több mint 3 millió darab Teslát gyártottak le globálisan, harmaduk Kínában készült.

Elon Musk vezérigazgató beszámolója szerint a Tesla Inc. globálisan már több mint 3 millió darab elektromos autót gyártott le, a legyártott Tesla modellek harmada Kínában készült.

Vasárnap a Tesla vezérigazgatója Twitter posztban gratulált a sanghaji „gigagyárnak”, miután egy igen fontos mérföldkövet lépett át a gyártóüzem. Elhagyta a sanghaji üzem gyártósorait az 1 milliomodik Kínában gyártott Tesla, ezzel az EV gyártó óriás globálisan már több mint 3 millió darab elektromos autót gyártott le.

Tovább hódít az EV gyártó – már több mint 3 millió Tesla rója az utakat

A kínai mérföldkő átlépését megelőzően, néhány héttel ezelőtt arról számolt be Musk, hogy a kaliforniai gyártósoron elkészült a 2 milliomodik Tesla. A Teslának Austinban, Berlinben és Texasban is van még gyártóegysége, amikre Musk júniusban „pénztemetőként” reflektált.

A sanghaji gyár 2018-ban kezdte meg a termelést, azonban az elmúlt hónapokban többször is ideiglenes leállásokra kényszerült az üzem a Kínában újonnan bevezetett koronavírus megfékezésére bevezetett korlátozások, valamint az alkatrészhiány következtében.

(www.shutterstock.com)

Júliusban a Tesla arról számolt be, hogy közel 255 ezer elektromos autót szállított le a második negyedévben, ami körülbelül 18 százalékos visszaesést jelent 2022 első negyedévéhez képest. Az EV gyártás úttörője azonban még így is felül tudta múlni a Wall Street-i elemzők előzetes becsléseit. Musk vezérigazgató ekkor elmondta, hogy kihívásokkal teli negyedéven van túl a Tesla, azonban az év második felében meg van az esély az EV gyártó számára, hogy új rekordokat állítson fel.

A második negyedéves jelentésből az is kiderült, hogy a nehézségek ellenére a sanghaji gyár történelme során még sosem tudott olyan sok autót legyártani, mint júniusban. A Tesla részvények árfolyamában az elmúlt 1 hónapban közel 25 százalékos rallyt figyelhettünk meg. Nagy várakozás előzi meg az augusztus 24-én esedékes 3:1 arányú részvényfelaprózást. A közelmúltban látott jó teljesítmény ellenére a Tesla részvényei továbbra is 14.83 százalékos mínuszban vannak idén, míg a benchmark S&P 500 index értéke 10.20 százalékkal csökkent 2022-ben.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com