Az Amazon részvényenként 18 dollárért felvásárolja a One Medical-t. A teljes egészében készpénzes üzlet az elsődleges egészségügyi szolgáltatót nagyjából 3,9 milliárd dollárra értékeli – közölték a vállalatok csütörtökön.

Az ügylet elmélyíti az Amazon jelenlétét az egészségügyben, amely Neil Lindsay, az Amazon Health Services vezető alelnöke szerint “magasan szerepel az újra feltalálásra szoruló tapasztalatok listáján”. Az e-kereskedelmi óriás azt reméli, hogy javítani tudja, hogyan foglalnak időpontot az emberek, és milyen élményt nyújt, ha egy orvos látja őket – mondta Lindsay egy nyilatkozatában. “Szeretünk feltalálni, hogy könnyebbé tegyük azt, aminek egyszerűnek kellene lennie, és szeretnénk egyike lenni azoknak a vállalatoknak, amelyek segítenek drámaian javítani az egészségügyi ellátás élményét a következő néhány évben” – mondta.

A 2020-ban tőzsdére lépett One Medical butik alapellátási praxisok hálózatát működteti, és számos telemedicinális szolgáltatást is kínál. A legutóbbi negyedéves eredményei szerint 25 piacon 188 orvosi rendelőt felügyel, és 767 000 tagot számlál. A One Medical az első negyedévben 254,1 millió dolláros bevétel mellett 90,9 millió dolláros nettó veszteséget jelentett. “Hatalmas lehetőség van arra, hogy az egészségügyi ellátást elérhetőbbé, megfizethetőbbé és még élvezetesebbé tegyük a betegek, a szolgáltatók és a fizetők számára” – mondta Amir Dan Rubin, a One Medical vezérigazgatója egy nyilatkozatban. Az ügylet lezárását követően Rubin továbbra is a One Medical vezetője marad.

A One Medical anyavállalatának, az 1Life Healthcare-nek a részvényei csütörtökön 69%-kal emelkedtek, és éppen a vételár alatt zártak. Szerdai záráskor, az üzlet bejelentése előtt az 1Life részvényeivel 10,18 dolláron kereskedtek. Az Amazon részvényei csütörtökön 1,5%-os emelkedéssel zártak. Az Amazon akkor jelezte nagyobb érdeklődését az egészségügyi terület iránt, amikor 2018-ban 750 millió dollárért megvásárolta a PillPacket, és a felvásárlással évekkel később saját online gyógyszertárat indított. A vállalat emellett felpörgette az Amazon Care nevű távgyógyászati szolgáltatását, és igyekezett otthoni orvosi diagnosztikát fejleszteni.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/21/amazon-to-buy-primary-health-care-provider-one-medical-for-roughly-3point9-billion.html