A napenergia részvények csütörtökön megugrottak, miután a szenátus többségi vezetője, Chuck Schumer és Joe Manchin szenátor közölték, hogy megegyeztek az Egyesült Államok történetének legambiciózusabb klímavédelmi kiadási csomagjáról.

A “2022. évi inflációcsökkentő törvény” 369 milliárd dollárt tartalmaz tiszta energiára vonatkozó rendelkezésekre. “Az egész tisztaenergia-iparág hatalmasat lélegzett fel” – mondta szerda este Heather Zichal, az American Clean Power vezérigazgatója. Az Invesco Solar ETF csütörtök reggel 5,2%-kal nőtt. A Sunrun és a Sunnova lakossági napenergia-beruházók 26%-kal, illetve 33%-kal ugrottak. A SunPower több mint 12%-kal emelkedett. A SolarEdge és az Enphase Energy egyenként több mint 10%-ot tett hozzá. A nyereségszezon erős kezdete szintén feldobta a csoportot. A Sunnova részvényei szerda este megugrottak, miután a vállalat a második negyedévben felülmúlta a bevételi várakozásokat.

Az Enphase időközben közel 18%-ot emelkedett szerdán, ezzel az S&P 500 legjobban teljesítő összetevője lett. A vállalat rekordbevételt ért el a második negyedévben, amit az erős európai kereslet is támogatott. A törvényhozók szerda esti bejelentése azután történt, hogy Manchin szenátor a hónap elején kijelentette, hogy ellenezni fogja az egyeztetési csomagban szereplő, az éghajlatvédelemre szánt kiadásokat, ami a napenergia-részvények zuhanását okozta. A napenergia-ipar – és általában véve a megújuló energiával foglalkozó vállalatok – az elmúlt hónapokban számos akadállyal szembesült, többek között a politikai bizonytalansággal. Az ellátási lánc szűk keresztmetszetei és az emelkedő nyersanyagárak szintén hatással voltak a működésre.

A törvényjavaslat, amelyet a teljes szenátus a jövő héten tárgyal, a tiszta energiára vonatkozó adókedvezmények 10 éves meghosszabbítását tartalmazza. A beruházási adókedvezményt, amely kulcsfontosságú volt az iparág növekedése szempontjából, és amely általában kétpárti támogatást kapott, legutóbb 2020-ban hosszabbították meg. Az idei év végén csökkent volna. A csomag a hazai gyártás ösztönzését is tartalmazná. A First Solar és a Maxeon Solar panelgyártók részvényei csütörtökön egyaránt 19%-kal emelkedtek. Az elektromos járművekre, a hidrogénre és az atomenergiára vonatkozó rendelkezések szintén szerepelnek a javasolt finanszírozásban.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/28/solar-stocks-jump-as-schumer-manchin-announce-climate-spending-deal.html