Ukrajna sorsa és sok más faktor forog kockán

Az egész világ árgus szemmel figyeli a történéseket. Rengeteg múlik az eredményen és a demokraták veresége komoly változásokat vonhat maga után. Az egyik ilyen lehet az ukránok támogatása. Eddig egybehangzó támogatást kaptak az ukránok a nyugati hatalmaktól, most azonban a választások eredménye ezt megtörheti. Van is miért aggódni a Biden-adminisztrációnak, hiszen hatalmas elégedetlenség alakult ki a választók körében. Rémisztő számokat közöltek, ahol kiderült, hogy a megkérdezettek 49 százaléka szerint a gazdaság állapota rossz, és mindössze 21 százalék dicsérte a demokraták munkásságát. Az amerikai gazdaság helyzetének megítélése és a nemzeti elégedettség még soha nem volt ilyen alacsony, amióta a Gallup, a washingtoni székhelyű amerikai elemző és tanácsadó cég, a félidős választások idején méri a közhangulatot.

(www.shutterstock.com)

Az ország komoly problémákkal küzd. Intenzív politikai polarizáció és széles körű aggodalmak jellemzik a gazdaságot. Komoly kérdések merültek fel a jogokkal és a demokrácia jövőjével kapcsolatban. Az eredmények megalapozhatják Biden hivatali idejének utolsó két évét. Egy erős republikánus szereplés felboríthatja bel- és külpolitikai terveit is.

A belpolitikán kívül az ukránok helyzetére irányul a fő fókusz

A félidős kampányok nagyrészt a hazai kérdésekre összpontosítottak. Az eredmények befolyásolják majd Biden első elnöki ciklusának hátralévő részét, beleértve azt is, hogy az elnök hogyan fogja megközelíteni a legfontosabb külpolitikai kérdéseket, például az orosz-ukrán háborút. Sőt, mi több a republikánusok fölénye felvetheti a kérdést, hogy folytassa-e Washington az robusztus támogatást az ukrán kormány számára.

(www.shutterstock.com)

Európa támogatása is veszélyben a téli időszak közeledtével, hiszen az oroszok továbbra is – bár csökkentett mennyiségben, de – szállítanak energiát az unióba. Putyin azzal fenyegetett, hogyha érdekeikben áll, akkor mindent leállíthatnak. Ez komoly nyugtalanságot okozna a blokk országai közt. Ezen gondolatmenettel egybecseng, hogy az ukránok energialétesítményeit kezdték el célozni, sikeresen tönkretéve azok 30 százalékát. Ez minden eddiginél erősebb telet jelenthet az ukránoknak, amely egy erős migrációs hullámot indíthat el. A társadalmi nyugtalanság ezen forgatókönyvek bekövetkezése esetén az európai támogatás csökkenését is eredményezheti.

Forrás: aljazeera.com; index.hu

Címlapkép: Shutterstock