A 2020-as elnökválasztást megelőző hónapokban soha nem látott mértékű polarizáció volt megfigyelhető Amerikában. Mindeközben a koronavírus gyors terjedése gazdasági és egészségügyi krízist idézett elő világszerte. Ilyen körülmények között nehéz volt az amerikai állampolgároknak racionális döntést hozniuk a következő négy év sorsáról, mivel ez alapjaiban határozza majd meg a kilábalás hatékonyságát és gyorsaságát.

A három legfontosabb szektor, ami nagy valószínűséggel erős változáson megy majd át a Biden adminisztráció alatt az az energia, a pénzügyi, és az egészségügyi szektor.

Kezdjük az energia szektorral. Az év eleje óta ez a szegmens több, mint 50%-ot esett, amivel kiérdemelte a legrosszabbul teljesítő szektor címet. Ez a visszaesés elsősorban az olaj világpiaci keresletének a sokkszerű csökkenése miatt van, ami ugyan stabilizálódott már, hosszú távon még mindig nem látható a kereslet januári szintekre való helyreállása.

Az olaj-, gáz- és szénipari vállalatok nagy mértékben javultak volna egy esetleges Trump győzelem esetén, mivel továbbra is biztosítva lenne számukra a kereslet, és a deregulációnak köszönhetően mentesülnének olyan korlátozások alól, amit Biden vezetne be, mivel a demokrata párt határozottan a megújuló energiaforrást támogatja, az olaj és társai visszaszorítása mellett. Biden előállt egy 2 trillió dolláros tervvel, amivel 2050-re nettó nullára szeretnék csökkenteni a káros anyag kibocsájtást, ami beláthatatlan hatással lenne az energia korábban megszokott formájára. 

Most vizsgáljuk meg hasonló módon a pénzügyi szektort is, azaz a bankokat és a biztosítócégeket. 2020 januártól októberig a pénzügyi szektor 18,7%-ot esett, ami főként a hitel nemfizetésből elhatárolt veszteségnek és az extra alacsony kamatkörnyezetnek tudható be.

Biden tovább szigorítaná a Dodd-Frank törvényt és erősítené a bankok regulációját, ami végül is a 2008-as bankválság előzményeinek újabb kialakulását ellehetetlenítené. Biden emellett támogatja a pénzügyi tranzakciók megadóztatását, amivel viszont negatív hatást érne el ezen a területen, mivel csökkenne a likviditás és gyengülne a kereskedési aktivitás. 

Így összességében ez a két terület gyengébb teljesítményt mutathat majd fel, mint Trump adminisztrációja esetén, de ennek ellenére a bankok, mint a reálgazdaság „könyvelői” erős teljesítményt mutathatnak majd fel szektorálisan, amennyiben 2021-ben elérkezik a várt fellendülés. Energia ipari részről sem kell elkeseredni, mivel egy igen alul teljesítő szektorról beszélhetünk, ami nagy változáson megy majd keresztül az elkövetkezendő években, így abban is lehet befektetési potenciál hosszú távra.

És végül nézzük meg közelebbről, hogyan hathat a választás az egészségügyi szektorra. Ez az a szektor, ahol a jelöltek talán a leginkább különböznek. 2020 januárjától októberéig az egészségügyi szektor 5,5%-ot növekedett főként a vakcinagyártó cégek elképesztő rallyja miatt.

Trump elsősorban a nagy vakcinafejlesztő cégeket, mint a Johnson and Johnson támogatja a koronavírus elleni küzdelemben, míg Biden inkább a teszteléseket preferálja, és elsősorban Trumpot teszi felelőssé a halálozások számának növekedéséért. Biden egyértelműen pozitív hatású lenne a szektorra, mivel a teszteléshez szükséges felszereléseket az összes cég tudná gyártani, míg a vakcinát csak a nagy kapitalizációjú, vagy a Trump adminisztráció által megtámogatott cégek. Emellett konkrét elképzelései vannak a nemrég elektorok által is megválasztott elnöknek a koronavírus kezelésével kapcsolatban, ami a tőkepiacokra is kedvezően hathat.