Loretta Mester, a clevelandi Federal Reserve elnöke szerdán azt mondta, hogy szerinte a kamatlábak jelentősen magasabbra emelkednek, mielőtt a központi bank enyhíthetne az infláció elleni harcban.

Mester, aki idén a kamatmeghatározó Federal Open Market Committee szavazati jogú tagja, azt mondta, hogy úgy látja, hogy az irányadó kamatlábak a következő hónapokban 4% fölé emelkednek. Ez jóval a szövetségi alapkamatláb jelenlegi 2,25%-2,5%-os célsávja felett van, amely meghatározza, hogy a bankok mennyit számítanak fel egymásnak az egynapos hitelfelvételért, de számos fogyasztói adósságinstrumentumhoz kötődik. A piacok jelenleg csak 1:3 arányban számolnak azzal, hogy a jegybanki alapkamat jövőre 4% fölé emelkedik. “Jelenlegi véleményem az, hogy a jövő év elejére valamivel 4 százalék fölé kell emelni a jegybanki alapkamatot, és ott kell tartani” – mondta a Daytonban tartott beszédére előkészített megjegyzéseiben. “Nem számítok arra, hogy a Fed jövőre csökkenteni fogja a jegybanki kamatláb célját”.

Ezzel összhangban Mester azt mondta, hogy a kamatok “egy ideig” emelkedve maradnak, ezt a kifejezést az elmúlt napokban Jerome Powell Fed-elnök és John Williams, a New York-i Fed elnöke is használta. Azt mondta, hogy a reálkamatlábaknak, vagyis a Fed funds kamatláb és az infláció közötti különbségnek “pozitív tartományba kell kerülnie”. A Fed idén négyszer emelt kamatot, összesen 2,25 százalékpontot. A piacok a szeptemberi ülésen a harmadik egymást követő 0,75 százalékpontos emelést árazzák be, és 2023 őszétől várják a kamatcsökkentések megkezdését. Mester elmondta, hogy a kamatemelésektől a gazdasági növekedés lassulását várja, amely szerinte “jóval 2% alatt” halad, miközben a munkanélküliségi ráta emelkedik és a pénzügyi piacok továbbra is volatilisek maradnak. Arra számít, hogy az infláció idén 5%-6% közötti sávba esik, majd a következő években közelebb kerül a Fed céljához.

Az alacsonyabb kamatokat váróknak tett engedményként elmondta, hogy nem gondolja, hogy a Fednek feltétlenül tovább kell emelnie a kamatokat, amíg az infláció el nem éri a jegybank 2%-os célját. De azt mondta, hogy a döntéshozóknak ébernek kell maradniuk. “Hiba lenne túl hamar győzelmet hirdetni az inflációs fenevad felett. Ha így tennénk, akkor visszakerülnénk az 1970-es évek stop-and-go monetáris politikai világába, ami nagyon sokba került a háztartásoknak és a vállalkozásoknak” – mondta.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/31/feds-mester-sees-benchmark-rate-above-4percent-and-no-cuts-at-least-through-2023.html