Ma ünneplik az Amerikai Egyesült Államokban a hálaadás napját (Thanksgiving Day), amely miatt az amerikai tőzsdék a mai napon zárva tartanak, holnap pedig rövidített kereskedési idő mellett köthetünk.

Amerikában a hálaadás napja a karácsony mellett a legnagyobb családi ünnepnek számít. A hagyományok szerint az őszi betakarítások után az emberek hálát adtak a termésért Istennek, az első hálaadást legelőször 1621-ben ünnepelték.

Országos szinten hivatalosan George Washington hirdetett először hálaadási nemzeti ünnepnapot 1789-ben, majd rendszeres ünnepnappá Abraham Lincoln elnöksége alatt vált 1863-ban. Franklin D. Roosevelt óta hivatalosan minden november negyedik csütörtökén ünneplik a hálaadás napját az Amerikai Egyesült Államokban.

Ezen a csütörtöki napon zárva tartanak az amerikai tőzsdék, az ünnepnap másnapján pedig rövidített kereskedési idő van.

Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mely ünnepnapok érinthetik a kereskedés menetét az amerikai tőzsdéken:

New Years Day: Új év napján szünetel a kereskedés. 2022-ben szombatra fog esni január elseje, így jövőre nem érinti a kereskedés menetét az új év napja.

Martin Luther King, Jr. Day: Minden év januárjának harmadik hétfője Martin Luther King emlékének szentelt ünnepnap. 2022-ben január 17-én, 2023-ban január 16-án lesz az ünnepnap miatt zárva az amerikai piac.

Washington’s Birthday: Minden év februárjának harmadik hétfője az első amerikai elnök, George Washington emlékének szentelt ünnepnap. Jövőre február 21-re, míg 2023-ban február 20-ra esik az ünnepnap.

Good Friday: Nagypéntek a húsvét előtti péntek, a húsvét előtti 2. és a farsangi időszak vége utáni 45. nap. Ezen a napon emlékeznek meg Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről. Dátuma március 20-tól április 23-áig változhat. Jövőre április 15-re fog esni, míg 2023-ban április 7-én lesz kereskedési szünnap az ünnep miatt.

Memorial Day: Az emlékezet napján azokról emlékeznek meg, akik az amerikai fegyveres erőknél teljesített szolgálatuk közben hunytak el. Minden évben május utolsó hétfőjén esedékes az ünnep. Jövőre ez május 30-a, két év múlva pedig a 29-e.

Independence Day: A függetlenség napja, minden évben július 4. Az amerikaiak ezen a napon ünneplik a függetlenségi nyilatkozat 1776-os kihirdetését. 2022-ben július első hétfőjén nem lesz kereskedés az amerikai börzéken.

Labor Day: A munka ünnepét Amerikában szeptember első hétfőjén ünneplik. Ezen a napon a munkások által elért gazdasági és szociális vívmányokról emlékezünk meg. 2022-ben szeptember 5-re, egy évvel később szeptember 4-re esik.

Thanksgiving Day: A hálaadás az egyik legfontosabb ünnepnek számít Amerikában. Ezen a napon az emberek hálát adnak mindazért, amijük van. Minden évben november 4. csütörtökén tartják. Az ünnepnap másnapján pedig rövidített kereskedési idő van.

Christmas Day: Jézus Krisztus földi születésének az ünnepe. Szenteste rövidített kereskedés van, karácsony ünnepe szünnap.

Az amerikai tőzsdéken aktívan kereskedőknek érdemes lehet észben tartani ezeket az ünnepnapokat.

Tegnap egyébként az ünnepi hangulat ellenére is vegyesen teljesítettek az amerikai részvényindexek, a Dow Jones Ipari Átlag 9.42 pontos, 0.03 százalékos csökkenést követően 35 804.38 ponton zárta a szerdai kereskedési napot, az S&P 500 index 10.76 pontos, 0.23 százalékos erősödést követően nem sokkal mindenkori csúcsa alatt, 4701.46 ponton zárt, míg a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index 70.09 pontos, 0.44 százalékos emelkedés után 15 845.23 ponton zárt a napot.