A Pfizer második negyedéves bevétele és nyeresége felülmúlta a Wall Street várakozásait, a Covid-19 vakcina és a Paxlovid vírusellenes kezelés értékesítésének köszönhetően.

A Pfizer 27,7 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el, ami 47%-os növekedést jelent az előző év azonos időszakához képest, és az eddigi legnagyobb negyedéves forgalmát jelenti. A gyógyszeripari vállalat 9,9 milliárd dolláros nettó nyereségről számolt be, ami 78%-os növekedést jelent 2021 második negyedévéhez képest. Íme, hogyan teljesített a vállalat ahhoz képest, amit a Wall Street a második negyedévre várt a Refinitiv által összeállított elemzői átlagbecslések alapján:

Az EPS korrigált értéke: 2,04 dollár részvényenként, szemben a várt 1,78 dollárral.

 Bevétel: $27,7 milliárd, szemben a 25,7 milliárd dollárral.

A Pfizer Covid vakcinája 8,8 milliárd dollár bevételt hozott a második negyedévben, míg a Paxlovid eladásai 8,1 milliárd dollárt tettek ki. A vállalat fenntartotta a vakcinára vonatkozó 2022-es 32 milliárd dolláros értékesítési előrejelzését, a Paxlovid esetében pedig továbbra is 22 milliárd dollárt vár. A Pfizer nagyrészt megismételte a 2022-es általános bevételi és eredményre vonatkozó előrejelzését is. A Pfizer 98 milliárd és 102 milliárd dollár közötti árbevételre számít az idén és 6,30 és 6,45 dollár közötti részvényenkénti nyereségre. A vállalat 5 centtel emelte meg az eredményre vonatkozó előrejelzés alsó határát.

A Pfizer és német partnere, a BioNTech júniusban kötött 3,2 milliárd dolláros megállapodást 105 millió adag vakcina szállításáról az amerikai kormányzatnak a várhatóan ősszel induló oltási kampány előtt. A megrendelés tartalmazhat olyan frissített oltásokat is, amelyek az omikront és annak alváltozatait célozzák. Az Egyesült Államoknak opciója van további 195 millió adag megvásárlására. A vállalatok szerint az oltások szállítása már a nyár végén megkezdődhet, és a negyedik negyedévben folytatódhat.

Az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal felszólította a vakcinagyártókat, hogy kezdjék meg az omikron BA.4 és BA.5 alváltozatait célzó oltások kifejlesztését, amelyek jelenleg dominálnak az Egyesült Államokban. A BA.4 és BA.5 nyári fertőzési hullámot okozott, mivel ezek a korábbi változatoknál fertőzőbbek. A közegészségügyi tisztviselők attól tartanak, hogy az Egyesült Államokban ősszel egy nagyobb Covid-fertőzési hullámmal kell szembenéznie, mivel a vakcinák immunitása csökken, és az emberek a hidegebb időjárás elől a házakba vonulnak. A tudósok és az egészségügyi tisztviselők remélik, hogy az omikron ellen is ható, frissített oltások tartósabb védelmet nyújtanak majd idén ősszel.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/28/pfizer-pfe-earnings-q2-2022.html