November 8-án a félidős választásokon 35 szenátusi, 435 képviselőházi és 36 kormányzói hely fölött kell döntenie a szavazóknak.

Az elkövetkező napokban az amerikai választók országszerte eldöntik, hogy melyik párt fogja irányítani a törvényhozó hatalmat és a többi kormányzói széket.

Függetlenül attól, hogy a félidős választásokon ki tartja meg vagy nyeri el a hatalmat, az eredmény még hetekig hatással lesz a befektetőkre és a tőzsdére. Ráadásul a megélhetési költségek emelkedése és a tartós infláció a tőzsdei reakció volatilitásától függően felgyorsulhat.

Az elmúlt tizenkilenc félidős választásból tizenhét után a piac jobban teljesített.

Az emelkedő kamatlábak az amerikaiakat is nyugtalanítják, mivel a recessziótól való félelem egyre nő. Történelmi szempontból azonban a piacok mindig is volatilisek voltak – akár jobb, akár rosszabb – a választásokat követően, de az amerikai gazdaság jelenlegi sebezhetősége hosszú távú hatásokat eredményezhet.

A piac reakciója

Az elmúlt hetekben a világ legbefolyásosabb vezérigazgatói aggodalmukat fejezték ki a gazdaság jelenlegi állapota miatt, és hogy a továbbra is magas kamatlábak recesszió felé sodorják az országot. A legjelentősebb üzletemberek közül Jeff Bezos, az Amazon vezetője, Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója, David Solomon, a Goldman Sachs vezérigazgatója és Jamie Dimon, a JPMorgan vezérigazgatója adták ki ezt a figyelmeztetést.

“Ezek nagyon-nagyon komoly dolgok, amelyek szerintem valószínűleg az Egyesült Államot és a világot – Európa már most is recesszióban van – recesszióba taszítják hat-kilenc hónap múlva” – mondta Dimon egy interjúban a hónap elején. Dimon arra is figyelmeztetett, hogy az S&P 500 akár 20%-kal is csökkenhet a következő hónapban.

Általánosságban elmondható, hogy a piacok nem reagálnak jól a meglepetésekre vagy a bizonytalanságra. A részvények általában ingadoznak a választások napja előtt, alatt és után. Bár jellemzően előfordulnak fellendülések, a túl nagy volatilitás ezt megnehezítheti.

Az Egyesült Államok definíció szerint már recesszióban van. A recesszió legszélesebb körben használt definíciója szerint a bruttó hazai termék két egymást követő negyedévben csökken. Az amerikai GDP éves szinten 0,9%-kal csökkent a második negyedévben, miután 2022 első negyedévében 1,6%-os visszaesés következett be. Az 1929-es félidős választások óta azonban nem fordult elő, hogy egy elnök harmadik hivatali évében recesszió kezdődött volna. Ahhoz, hogy nagyjából képet kapjunk arról, hogy a választási eredmények milyen hatással lesznek a részvénypiacra, ki kell értékelnünk a múltbeli félidős választásokat.

A múlt reakciója

A CNC Financial Group szerint a hivatalban lévő elnök politikai pártja az elmúlt hat évtizedben 15 félidős választás során 13 alkalommal veszített mandátumot a képviselőházban és kilencszer a szenátusban. Történelmileg a piac többnyire alulteljesített a félidős választásokat megelőző évben, ami összhangban lenne az Egyesült Államok jelenlegi gazdasági helyzetével. Ráadásul a félidős választások után 12 hónappal a részvények is jobban teljesítenek, az S&P 500 átlagosan 16,3%-kal, a Bloomberg szerint.

A legutóbbi, 2018-as félidős választásokon a részvénypiac gyorsan emelkedett, miután a demokraták visszavették a képviselőházat, míg a republikánusok megtartották többségüket a szenátusban. A Dow Jones Industrial Average a választásokat követő napon több mint 250 ponttal emelkedett, ami összességében 1%-os emelkedést jelentett, míg az S&P 500 és a Nasdaq szintén több mint 1%-kal nőtt. Általában az, hogy egy párt megszerzi vagy megtartja-e a kormány irányítását, a legjelentősebb mutatója annak, hogy a piac milyen jól fog teljesíteni.

Új helyzet

“A magas infláció, az ukrajnai háború és az elhúzódó világjárvány kombinációja miatt ez a ciklus már most is eltér a korábbi félidős évektől” – mondta Liz Ann Sonders, a Schwab vezető befektetési stratégája egy nyilatkozatában.

“Mivel a piacon annyi más erő van jelen, nem tulajdonítanék nagy jelentőséget a történelmi félidős évközi teljesítménynek.”

Forrás: foxbusiness.com