Egyes elemzők szerint az amerikai tőzsdék még nem jutottak el az extrém pesszimizmus fázisába, ami jellemzően a medvepiacok végét jelzik, mások szerint már közel a mélypont.

A piaci szentiment alapján várhatóan még tovább folytatódik az elmúlt időszakra is jellemző csökkenő tendencia, historikus adatok alapján a medvepiac végére úgy néz ki még várnunk kell. Egyes elemzők szerint a tengerentúli börzék még nem jutottak el az extrém pesszimizmus fázisába, ami historikus adatok alapján jellemzően a medvepiacok közelgő végét jelzik.

Noha úgy tűnhet, hogy a Wall Streeten már most is nagy az elkeseredettség és a pesszimizmus mértéke, Mark Hulbert pénzügyi elemző szerint a medvepiac végéhez közeledve fokozódnia kellene a pesszimizmus mértékének. A mélypont eléréséig azonban több kisebb-nagyobb mértékű felpattanásra is számítani lehet.

A tőzsdei ciklusokat vizsgálva a mélypont elérése előtt át kell esni a „kapituláció” fázisán, ami az Investopedia megfogalmazása szerint akkor következik be, ha rövid időn belül a rendkívül nagy eladói nyomás hatására jelentős beszakadás történik. Hulbert szerint a kapituláció fázisát más és más módon értelmezik az egyes elemzők, a legtöbbjük szerint azonban még nem jutott ebbe a fázisba az amerikai piac. Ezzel szemben természetesen egyesek optimisták, például a Bank of America szerint historikus adatok alapján a következő bikapiac közel lehet.

A tőzsdei ciklusok (www.thebull.com)

Múltbéli adatok alapján a medvepiacok során átlagosan 37.3 százalékos a visszahúzódás mértéke a csúcsponthoz képest, az átlagos medvepiac 289 napig tart az amerikai börzéken. Ezzel szemben az átlagos bikapiac 64 hónapi tart, 198 százalékos átlagos hozam mellett.

(www.shutterstock.com)

Statisztika átlagok alapján a Bank of America kalkulációja szerint az S&P 500 mélypontja 3000 pont környékén alakulhat, a következő bikapiac alatt az S&P 500 árfolyama körülbelül 2028-ra akár a 6000 pontos szintet is elérheti.

Az elkövetkező hetek, hónapok kapcsán vegyesen vélekednek az elemzők, idővel a piac eldönti, melyik oldalnak volt igaza. Az biztos, hogy továbbra is az inflációs és a recessziós félelmek vannak a fókuszban. A júniusi inflációs adatokat már most tűkön ülve várják a befektetők.

Így teljesítettek a múlthéten a vezető amerikai tőzsdeindexek:

Pénteken mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex élesen felpattant. A Dow Jones Ipari Átlag, az S&P 500 és a Nasdaq Composite Index is pozitív tartományban zárta a hetet, ezzel megszakadt a 3 hete tartó veszteségszéria.

A Dow Jones Ipari átlag 823.32 pontos, 2.68 százalékos felpattanást követően 31 500.68 ponton zárta a pénteki kereskedési napot, utoljára május 4-én tudott hasonlóan erős napot zárni a blue-chip index. A hét egészére vonatkozóan 5.4 százalékos emelkedést tudott felmutatni a Dow Jones, ilyen teljesítményre utoljára májusban volt példa.

Az S&P 500 116.01 pontos, 3.06 százalékos erősödést követően 3 911.74 ponton zárta az elmúlt hét utolsó kereskedési napját. A benchmark index árfolyamában egészen 2020 május 18-a óta nem láttunk ilyen nagy mértékű felpattanást. Az S&P 500 múlt heti hozama 6.5 százalékon alakult, a Dow Jones-hoz hasonlóan az S&P 500 esetében is utoljára májusban volt példa ilyen nagy mértékű emelkedésre.

A Nasdaq Composite Index 375.43 pontos, 3.34 százalékos emelkedést követően 11 607.62 ponton zárt, május 13 óta nem teljesített ilyen jól a tech fajsúlyos index. A múlt hét során a Dow Jones Market Data adatai szerint 7.5 százalékkal pattant fel a Nasdaq Composite Index árfolyama, a tech fajsúlyos index idén március óta nem teljesített ilyen jól.