Robert Isom, az American Airlines vezérigazgatója csütörtökön elmondta, hogy a légitársaság összesen közel 17%-os fizetésemelést ajánlott pilótáinak az új szerződés keretében.

A pilóták szakszervezetének, az Allied Pilots Associationnek tett legújabb javaslat kevesebb mint egy héttel azután érkezett, hogy a rivális United Airlines és pilótáinak szakszervezete előzetes megállapodást kötött, amely 18 hónapon belül összesen több mint 14%-os emelést tartalmaz. A United volt az első nagy amerikai légitársaság az iparágban, amely a világjárványban idáig jutott, de ez még messze nem egy kész megállapodás. A szakszervezet csütörtökön közölte, hogy szüneteltetni fogja a pilótáknak szóló tájékoztatókat, akiknek ratifikálniuk kell a megállapodást, hogy kiértékelhessék az American új ajánlatát.

A hónap elején Isom azt mondta, hogy az American új ajánlatot tesz a légitársaság mintegy 15 000 pilótájának, amint nyilvánosságra hozzák a United megállapodásának részleteit. Az American legújabb ajánlata akkor érkezett, amikor az iparág a pilótahiánnyal küzd, különösen a kisebb regionális légitársaságoknál. Ugyanakkor az utazási kereslet ugrásszerűen megnőtt, ami sok légitársaságot meglepett, különösen az utazási csúcsidőszakokban.

A szakszervezetek a múlt hónapban 8,6%-ot elérő, egekbe szökő infláció hatását is mérlegelni fogják a szerződéstárgyalások során. Az American javaslata 6%-os emelést tartalmaz az aláíráskor, majd 5%-os emelést 2023 és 2024 elején. “A United az iparág vezető fizetését terjesztette elő, mi pedig megfeleltünk ennek a csapatunk számára” – mondta Isom a csütörtöki videoüzenetben a pilóták bérezésére utalva. A százalékos különbség a United pilótáinak magasabb fizetése miatt van. Isom elmondta, hogy az American további béremelést javasol a képzésért és 50 százalékos prémiumot az áthelyezésért, beleértve a tartalékos személyzetet is. Elmondta, hogy egyéb ösztönzők is vannak, például visszamenőleges hatályú fizetés, ha a megállapodást szeptember 30-ig ratifikálják. “A gyors megállapodás segít megerősíteni a képzési programunkat és biztosítani, hogy továbbra is növekedni tudjunk” – mondta.

Dennis Tajer, az American Airlines kapitánya és a szakszervezet szóvivője elmondta, hogy az APA vizsgálja a javaslatot. Az APA és az American kapcsolata az egyik legterhesebb az iparágban. A szakszervezet többször panaszkodott a fárasztó menetrendekből eredő fáradtságra és más életminőségi problémákra, például a menetrendváltozásokra, amelyekkel a következő szerződésben foglalkozni akart. Az American pilótái sztrájkokkal tiltakoztak a munkakörülmények és a tárgyalások előrehaladásának hiánya ellen.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/30/american-airlines-offers-pilots-nearly-17percent-raises-in-new-contract-proposal-.html