Tovább folytatódik a lejtmenet az amerikai börzéken, az S&P 500 azonban tegnap továbbra is a kulcsfontosságú 3900 pontos szint fölött tudott zárni.

Az amerikai részvénypiacokon tovább folytatódik a lejtmenet. A júniusi mélypontról látványos volt a felpattanás, azonban augusztus harmadik hetére már rendkívül túlvett tartományba értek a vezető tőzsdeindexek, ezt követően megérkezett az időszerű korrekció a piacokra.

A pesszimista narratívát erősíti a Federal Reserve álláspontja, mely szerint a jegybank elkötelezett az infláció visszaszorítása mellett, ennek érdekében továbbra is fenntartja a szigorú monetáris politikáját. A 2 százalékos inflációs cél eléréséhez lassítani kell a gazdaságot, Mike Wilson, a Morgan Stanley stratégája szerint a lassuló gazdaság miatt a jövő évi vállalati profitok 3 százalékkal eshetnek vissza, recesszió esetén ez a szám még magasabb lehet.

A nyári rallynak mintegy felét már visszaadták az amerikai részvényindexek, ezen szinteken már elképzelhető, hogy lassan elfogy az eladók ereje. De nem árt tisztában lenni azzal, hogy egy túladott piac, könnyen még inkább túladottá válhat.

(www.tradingview.com)

Mozgalmas napot követően éppen ugyan, de újra a 3900 pontos szint fölött tudott zárni az S&P 500. Elemzők szerint a 3900-as szint megtartása kulcsfontosságú a rövidtávú mozgás irányának meghatározásában, ha a szint elesik további lejtmenet várható a tengerentúli börzéken az elkövetkező napokban.

(www.shutterstock.com)

Tovább szárnyal a dollár

A devizapiac fontos történései közé tartozott tegnap, hogy a Bloomberg Dollar Spot Index új mindenkori csúcsra tört, valamint a japán jen 24 éves mélypontot ért el a dollárral szemben. Az euró hétfőn 20 éves mélypontra süllyedt az amerikai devizával szemben.

(www.tradingview.com)

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock