A tegnapi tőzsdenyitás előtt nyilvánosságra hozott adatok szerint áprilisban éves szinten 8.3 százalékon alakult az amerikai infláció, ami csökkenést jelent a márciusi 8.5 százalékhoz képest, azonban még mindig magasabb, mint az elemzők által előzetesen várt 8.1 százalékos érték.

Szerdán ismét, az elmúlt napokban már megszokottá vált csökkenő tendencia dominált. A tőzsdenyitás előtt nyilvánosságra hozott adatok szerint áprilisban éves szinten 8.3 százalékon alakult az amerikai infláció, ami csökkenést jelent a márciusi 8.5 százalékhoz képest, azonban még mindig magasabb, mint az elemzők által előzetesen várt 8.1 százalékos érték. A nyitást követően pluszba fordultak a börzék, az amerikai határidős tőzsdeindexek több mint 1 százalékos pluszban is jártak, azonban nem tartott ki a lendület, a nap végére ismét nagymértékű mínuszokat láthattunk. A technológiai szektor és a kriptovaluták a nap vesztesei közé tartoztak.

A szerdán közzétett inflációs adat csalódást okozott, ismét felmerül a befektetőkben a kérdés, hogy valóban közeledik-e már az esés vége, vagy még mindig hosszú út áll előttünk lefelé. A márciusi 8.5 százalékhoz képest némileg enyhült az infláció áprilisban, éves szinten 8.3 százalékon alakult az amerikai infláció, azonban még mindig magas az infláció, a közgazdászok és elemzők előzetes becslése 8.1 százalékos inflációt prognosztizált.

www.shutterstock.com

Rövid emelkedést követően folytatódott az esés:

Dow Jones Ipari Átlag: A Dow Jones Ipari Átlag szerdán a kereskedés korai szakaszában több mint 400 pontos pluszban is járt a Dow Jones, azonban a kezdeti felpattanást követően újra negatív tartományba fordult a piac jelentős része. A blue-chip index végül 326.63 pontos, 1.02 százalékos csökkenést követően 31 834.11 ponton zárta a szerdai kereskedési napot, ezzel sorozatban az ötödik veszteséges napját zárta az index. A Dow Jones leggyengébben teljesítő komponensei közé tartozott például az Apple (-5.18%) és a Salesforce (-3.52%).  A Dow Jones Ipari Átlag idén 12.40 százalékos mínuszban van, míg az elmúlt 1 év során 7.11 százalékkal csökkent az index értéke.

S&P 500: Az S&P 500 index a nyitást követően több mint 1.1 százalékos pluszba fordult, de végül 65.87 pontos, 1.65 százalékos visszahúzódást követően 3 935.18 ponton zárt a benchmark index, ezzel sorozatban a negyedik nap szenved el veszteségeket az S&P 500. Különösen gyenge napot zárt tegnap az technológiai szektor, az energiaszektor viszont kifejezetten jól teljesített. Az S&P 500 2022-ben 17.44 százalékos mínuszban van, az elmúlt 52 hét során pedig 5.22 százalékkal gyengült az index árfolyama. 

Nasdaq Composite Index: A vezető amerikai tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a leggyengébben tegnap. A Nasdaq Composite Index nagymértékű, 373.44 pontos, 3.18 százalékos esést követően 11 364.24 ponton zárta a szerdai kereskedési napot. A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index egyre súlyosabb, 27.36 százalékos mínuszban van idén, míg az elmúlt 1 év során 15.13 százalékkal húzódott visszább az index értéke.

Az amerikai tőzsdéken továbbra is a félelem és a pesszimizmus dominál, a közelmúltban látott eséseket követően több mint egy éves mélypontokra süllyedtek a vezető amerikai tőzsdeindexek. Az előzetesen vártnál rosszabb inflációs jelentés sem segíti elő a piaci fordulatot.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com