A júniusi rekordmagas csúcsról tovább enyhülhetett az amerikai infláció augusztusban, hogyan reagál a Fed?

Az előzetes várakozások alapján az amerikai inflációs ráta augusztusban tovább lassulhat, a júniusi csúcsot követően. A fogyasztói árak azonban vélhetően még mindig túl gyorsan emelkednek ahhoz, hogy a Federal Reserve enyhítse a monetáris politikáját. A jegybank szeptemberben tartja a következő kamatdöntő ülését, az előzetes várakozások szerint újabb 75 bázispontos kamatemelésre fog sor kerülni.

Enyhülhet a nyomás

A fogyasztói árindex (CPI) augusztusban 2020 májusa után először fordulhat negatív tartományba, miután augusztusban a csökkenő üzemanyagárak fékezték az inflációt. Amennyiben az üzemanyagárak tovább esnek az ősz során, kedvezőbben alakulhatnak a szeptemberi és októberi inflációs adatok is. Az augusztusi CPI adatokat kedden hozzák nyilvánosságra.

A Wall Street Journal szerint a közgazdászok előzetes becslései szerint 0.1 százalékkal csökkenhetnek a fogyasztói árak augusztusban. Ebben az esetben az éves amerikai inflációs ráta 7.9 százalékra húzódhatna vissza. Júniusban 9.1 százalékon alakult az infláció, júliusban éves szinten 8.5 százalékos volt az áremelkedés mértéke. Június óta tehát már némileg enyhül az inflációs nyomás, azonban a Fed a 2 százalékos inflációs cél elérésének érdekében egyelőre nem tervezi a monetáris lazítást. A júniusi 9.1 százalékos érték 41 éves csúcsot jelentett.

(www.shutterstock.com)

A Fed tisztviselői szerint az infláció lassulni kezdett, azonban aggódnak, hogy az elmúlt évben az árnyomás a gazdaság minden területére kiterjedt és ez az infláció enyhülésének ellenére is további súlyos problémákhoz vezethet.

Forrás: Marketwatch

Borítókép forrása: Shutterstock