Egyes elemzők szerint az amerikai tőzsdéken jelenleg látható felfelé ívelés egy új bikapiac kezdete, és nem egy medvepiaci rally.

Szerdán ismét pozitív tartományban tudtak zárni a vezető amerikai tőzsdeindexek, tovább folytatódott az elmúlt időszakra jellemző felfelé ívelő tendencia. Egyes elemzők szerint az amerikai tőzsdéken jelenleg látható felfelé ívelés egy új bikapiac kezdete, és nem egy medvepiaci rally.

Egyes elemzők szerint már vannak arra utaló jelek, hogy potenciálisan már véget is ért a 2022-es medvepiac. Minden bizonnyal túl korai lenne még ezt állítani, de lássuk mit mutatnak az adatok:

Az elmúlt időszakban látott felpattanást követően az amerikai tőzsdéken jegyzett részvények több mint 55 százaléka tudott új 20 napos csúcsra törni. Ilyen nagy arányra legutóbb 2020 júniusában volt példa. Az S&P 500 a június 16-ai mélypontjáról 13.3 százalékot pattant fel. Ed Clissold és Thanh Nguyen, a Ned Davis Research elemzői szerint már ez a két tényező is növeli annak az esélyét, hogy jelenleg már inkább egy új bikaciklus kezdetén vagyunk és nem egy medvepiaci rallyt látunk, ami után tovább folytatódik a tőkepiaci esés.

(www.shutterstock.com)

A jelenlegi inflációs és recessziós félelmek közepette nagy a kockázata annak, hogy akár még idén is újabb mélypontokat láthatunk az amerikai tőzsdéken. Ezt megerősítheti, hogy a tőzsdeindexek jelenleg négy órás és napos grafikonon nézve is erősen túlvett szintek felé közelítenek. A technikai kép és a gazdasági aggályok ellenére az amerikai vezető tőzsdeindexek tegnap is erős napot zártak.

Folytatódott az emelkedés a tengerentúlon

A Dow Jones Ipari Átlag a szerdai kereskedési nap egészét pozitív tartományban töltötte. A Dow Jones index 416.33 pontos, 1.29 százalékos emelkedést követően 32 812.50 ponton zárta a tegnapi kereskedési napot.

Az S&P 500 is hasonlóan erős napot zárt, a benchmark index 63.98 pontos, 1.56 százalékos erősödést követően 4 155.17 ponton zárta a hét harmadik kereskedési napját.

Az amerikai vezető tőzsdeindexek közül a Nasdaq Composite Index teljesített a legjobban tegnap. A tech fajsúlyos index 319.40 pontos, 2.59 százalékos pluszban zárta a szerdai kereskedési napot.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com