A Tesla eladási számai csökkentek júliusban Kínában, részben a sanghaji gyár tervezett leállásának következtében.

A Tesla sanghaji gyára ideiglenesen leállt júliusban, hogy különféle fejlesztéseket hajtsanak végre a gyártóüzemben. Az ideiglenes leállás hatása a júliusi szállítási számokban is érzékelhető volt.

A Chinese Passenger Car Association adatai szerint a Tesla 28 217 darab elektromos autót szállított le a sanghaji gyárból júliusban, ami látványos visszaesést jelent a júniusi, rekordmagas 78 906 darab leszállításhoz képest.

(www.shutterstock.com)

Közel 20 000 példányt exportáltak, míg durván 8500 modell Kínában talált gazdára. Az export és a belföldi leszállítások aránya változatosan alakul minden hónapban, júniusban kevesebb mint 1000 autót exportáltak Kínából, közel 78 000 jármű helyi vásárlók tulajdonába került.

Várható volt, hogy a júliusi kínai szállítási számok a júniusitól gyengébben alakulnak majd, hiszen a gyártóüzem leállásáról már korábban tájékoztattak. Azonban a befektetőket meglepetésként érte, hogy durván 50 ezerrel kevesebb elektromos Tesla hagyta el a sanghaji üzem gyártósorait, mint 1 hónappal korábban. A Tesla 2.44 százalékos esést követően 850.0 dolláron zárta a keddi kereskedési napot, ezzel idén 19.57 százalékos mínuszban van az EV gyártás úttörője.

Nehéz helyzetben van az iparág Kínában

A Tesla gyártási és értékesítési számai hullámzóan alakultak az elmúlt hónapokban Kínában. A Tesla mellett az egész autóipar nehéz helyzetben volt, a koronavírus következtében bevezetett korlátozások jelentősen befolyásolták az alkatrészellátottságot és az új autók iránti kereslet mértéket.

Júliusban Kínában összesen 564 ezer elektromos és plug-in hibrid járművet gyártottak le, ami 1 százalékos visszaesést jelent idén júniushoz képest, 2021 júliusához képest viszont 120 százalékos a növekedés mértéke. Júliusban összesen 1.84 millió járművet értékesítettek Kínában, júniusban pedig 2.22 millió jármű talált gazdára az országban. A júniusi hónap rekordnak számított, a Covid-19 sújtotta áprilisi és májusi gyengélkedést követően látványosan felpattanást láthattunk az iparágban.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com