Detroit belvárosában új fejlődési hullám tapasztalható.

“A 2008-as vagy 2009-es Detroitban sétálni nem ugyanaz, mint 2022-ben” – mondta Ramy Habib, egy helyi vállalkozó. “Teljesen csodálatos, ami ez alatt a 15 év alatt történt.” 2010 és 2019 között mindössze 708 új lakóépület épült Detroit városában a Southeast Michigan Council of Governments szerint. Az új építkezések nagy része a helyi nagyvállalatoknak köszönhető. A Ford Motor például a befejezéséhez közeledik egy 30 hektáros vegyes használatú fejlesztés a Michigan Central Stationnél. Az állomás évekig elhagyatottan állt, amikor a város csődbe jutott. Detroit csődbe jutása a közgazdászok szerint az autóipar 20. századi globalizációja közepette alakult ki. A város lakossága 1,8 millióról 639 ezerre csökkent az amerikai népszámlálás legutóbbi, de ellentmondásos adatai szerint. “A lakosság távozásával, az infrastruktúra helyben maradásával ez terheket jelentett a városnak. Ezek idővel halmozottan kezdtek növekedni” – mondta Raymond Owens III, a richmondi Federal Reserve Bank korábbi vezető közgazdásza.

A 2007-2008-as nagy recesszió újabb sebeket hagyott a városon, mivel rengeteg otthon került elárverezésre. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma azóta 15 000 romos épület eltávolítását finanszírozta a városban. A helyi vezetők az adó- és kiadási politikát a belváros gazdasági fejlődésének előmozdítására használták. 2022 júliusában a detroiti városi tanács véglegesített egy adókedvezményt a Bedrock ingatlanfejlesztő számára az 1,4 milliárd dolláros Hudson’s Site projekt finanszírozására. A kedvezmény a 10 éves időtartam alatt akár 60 millió dollárt is érhet. A Bedrock a milliárdos befektető Dan Gilbert által irányított cégcsaládhoz tartozik, aki 2010-ben több vállalkozását is a belvárosba költöztette.

A Bedrock elmondta, hogy a döntés összhangban van azzal, ahogyan a tanács más nagyobb fejlesztésekkel szemben is járt el a magas helyi adókulcsok miatt. Egy helyi elemzés szerint 2020-ban Detroitban a lakásokra kivetett tényleges ingatlanadó-kulcs több mint kétszerese volt az országos átlagnak. Detroit új adó-, kiadási és helymeghatározási politikája az elmúlt években felkeltette a kötvénybefektetők érdeklődését, ami újabb bevételi forrást jelent az önkormányzat számára.

https://www.cnbc.com/2022/08/10/detroit-real-estate-developers-rebuild-city-amid-budget-shortfalls.html