A Nasdaq Composite Index történelme során még sosem zárt ilyen erős júliust, az S&P 500 utoljára 1939-ben tudott hasonlóan jól teljesíteni az év heteik hónapjában.

Pénteken tovább folytatódott az elmúlt napokban látott felfelé menetelés az amerikai börzéken, jól alakult a hónap utolsó kereskedési napja, az egész júliusi teljesítmény pedig kiemelkedően erősnek mondható. A vezető amerikai tőzsdeindexek 2020 novembere óta nem zártak ilyen erős hónapot.

A negyedéves jelentési szezon kapcsán enyhülnek a félelmek, sok vállalat ugyan az előzetesen vártnál gyengébb eredményekről számolt be, azonban a gazdasági helyzet összességében nem érintette olyan súlyosan a gazdaságot. Eddig az S&P 500 komponenseinek közel a fele hozta nyilvánosságra az aktuális negyedéves jelentését, az IBES adatai szerint 76 százalékuk felülmúlta a nyereségre vonatkozó előzetes becsléseket.

Rally júliusban

A blue-chip Dow Jones Ipari Átlag 6.7 százalékos pluszban zárta júliust, az S&P 500 9.1 százalékos pluszba fordult, míg a tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index árfolyamában 12.3 százalékos erősödést láthattunk júliusban.

Az elmúlt havi hozam kifejezetten kecsegetető, a Dow Jones és az S&P 500 2020 novembere óta nem zárt ilyen erős hónapot, a Nasdaq Composite Index 2020 áprilisa óta nem tudott ilyen erős havi teljesítményt felmutatni.

Rekorderős július

A Dow Jones Market Data adatai szerint a Nasdaq Composite Index történelme során még sosem tudott ilyen erős júliust zárni, az S&P 500 egészen régen, utoljára 1939 júliusában tudott hasonlóan jól teljesíteni az év hetedik hónapjában, míg a Dow Jones Ipari Átlag a 2010 júliusában felállított rekordját döntötte meg.

Infláció és kamatemelés a fókuszban

A július fókuszában egyértelműen az infláció és a hóvégi Fed kamatemelés volt. A július közepén nyilvánosságra hozott adatok alapján júniusban éves szinten 9.1 százalékos volt a drágulás mértéke. Az előzetes elemzői várakozások jóval alacsonyabb, 8.8 százalékos inflációról szóltak. Elemzők szerint az infláció valószínűleg nem fog egyhamar a járvány előtti szintre esni, és még sokáig a Fed 2 százalékos célja felett marad, mivel az ellátási zavarok továbbra is fennállnak, és az energia- és élelmiszerárak továbbra is magasak maradnak. Az inflációs nyomás hatására a Fed jegybanki alapkamat sávját 0.75 százalékponttal 2.25-2.50 százalékra emelte a múlt szerdán végződött kétnapos monetáris politikai ülésén.

(www.shutterstock.com)

Borítókép forrása: www.shutterstock.com