A kaliforniai céget az elmúlt hetekben már az EU-ból is támadták. Most azonban Oaklandban állnak bíróság elé. A befektetők kivárnak.

Hétfőn tartották az első bírósági meghallgatást az Apple és az Epic Games Store pereskedésének ügyében Oakland-ben. Sokak által az elmúlt évek egyik legfontosabb vállalati joggal kapcsolatos ügyeként várták a tárgyalást. A bíróság elé vitt ügynek középpontjába az Apple Store működése kapcsán felmerült kérdéseket állították, mivel az Epic szerint diszkriminatív a működésének modellje. 

Az exkluzivitás átka 

Fontos hangsúlyozni, hogy az Apple-nél a már évtizedekkel ezelőtt, Steve Jobs irányítása alatt megálmodott exkluzivitást segíti elő az App Store jelenlegi felépítése. A vállalat ugyanis jelentős bevételeket könyvel az applikációk értékesítéséből is, így értelemszerűen visszamenőleg frissíti az piacon elérhető eszközeit a legújabb operációs rendszerekre, még ha azokra nincs is minden frissebb app megfelelően optimalizálva. 

Az Epic szerint, az Apple nem ad kellő teret a feltörekvő fejlesztőknek, mivel eleve nehéz az alkalmazás áruházukba bekerülni és ott feltörni. További kritika szerint az applikációk értékesítéséből és egyéb mikrotranzakciókból is aránytalanul részesedik, ezzel komoly fejtörést okozva a programozóknak. A tervek szerint három hétig tartó tárgyalássorozat egyik központi, hogy az App Store-on belüli és az in-game vásárlásokat továbbra is az Apple Payment rendszere bonyolítsa-e. A per sokoldalúságát mutatja, hogy már a meghallgatás legelső napján támadták az Apple szolgáltatásait. Közéjük tartozik az alkalmazás áruház mellett többek között az Apple Music is. Ennek a versenyellenességét múlthéten már az EU-ból is támadták, leginkább a Spotify részéről. 

Az Apple a megelőző fiskális évében 53,77 milliárd dolláros bevételt könyvelhetett el a szolgáltatásainak bevételeként. A felháborodást tetézte a múlthéten érkezett negyedéves jelentésük, amely minden idők legnagyobb bevételéről tanúskodott. Csak a szolgáltatásokból 16,9 milliárd dollár származott, amely szám 7,6%-kal haladta meg a várt értéket. Az Apple számára azért kiemelt fontosságúak a szolgáltatásból származó bevételek, mert jól becsülhető értékek, és viszonylag stabilak. Ezzel szemben a termékeladások nagyban függenek a piaci trendektől és a konkurenciától is. Éppen ezért támadják az iPhone-okat gyártó vállalatot, mert a szolgáltatásain a bruttó árrés átlagosan 70% feletti. 

Mozgóátlag felett oldalaz az Apple – www.investing.com

Az elmúlt hónapokban sokáig mozgóátlagok alatt oldalaztak az Apple papírjai, jelenleg pedig éppen felettük teszik mindezt. Feltehetően a befektetők is kivárásra játszanak a tárgyalás kapcsán.