A költségekről, adókról, adójóváírásokról és szabályozásokról folytatott több mint egyéves vita után Joe Biden elnök végül aláírta átfogó adó-, egészségügyi és éghajlati törvényjavaslatát – bár ez a tavaly általa szorgalmazott 1,75 billió dolláros Build Back Better terv jelentősen csökkentett változata.

“Ezzel a törvénnyel az amerikai nép nyert, a különleges érdekek pedig vesztettek” – mondta Biden a törvény aláírása előtt. Az új törvény 369 milliárd dolláros beruházást tartalmaz az éghajlat- és energiapolitikába, 64 milliárd dollárt a megfizethető egészségügyi ellátásról szóló törvényben szereplő, az egészségbiztosítási költségek csökkentését célzó politika meghosszabbítására, valamint 15%-os társasági minimumadót, amely az évi 1 milliárd dollárnál többet kereső vállalatokra irányul.

A 437 milliárd dolláros kiadási csomag várhatóan 737 milliárd dolláros bevételt hoz a következő évtizedben, amelynek legnagyobb részét a Medicare-ellátásban részesülők gyógyszerárainak csökkentése és a vállalatokra kivetett adóemelések teszik ki. Körülbelül 124 milliárd dollár várhatóan az IRS fokozott végrehajtásából származik, ami a gazdagok szigorúbb és gyakoribb ellenőrzését jelenti. Az előrejelzések szerint ez egy évtized alatt több mint 300 milliárd dollárral csökkenti a hiányt.

Az alku érdekében Biden kénytelen volt lemondani az eredeti Build Back Better törvényjavaslatának néhány kedvenc eleméről, köztük az általános gyermekgondozásról és a középosztály adócsökkentéséről. Manchin, a konzervatív demokrata képviselő szintén a demokraták egyik kései kitartója volt, mígnem a hónap elején Schumerrel megegyeztek a törvényjavaslat továbbviteléről.

Kyrsten Sinema, D-Ariz állam szenátora az utolsó pillanatban megakadályozta a törvény elfogadását az egyformán megosztott szenátusban egy olyan rendelkezés miatt, amely lezárta volna az úgynevezett hordozott kamatok kiskapuját, amely lehetővé teszi a magántőke-befektetési alapok vezetőinek és a fedezeti alapok vezetőinek, hogy lényegesen alacsonyabb adókulcsokat fizessenek, mint az adófizetők többsége.

Az elnök bemutatásakor Schumer köszönetet mondott Manchinnak, Nancy Pelosi képviselőházi elnökkel (D-Kalifornia) és a Fehér Ház munkatársaival együtt, “akik mindent megtettek, hogy befejezzék ezt a törvényjavaslatot”. A törvényjavaslatot augusztus 7-én, republikánus szavazatok nélkül, szűk körben fogadta el az amerikai szenátus. Kamala Harris alelnök adta le a döntő szavazatot, amivel a demokraták nyertek. Az amerikai képviselőház pénteken 220-207 arányban fogadta el a törvényjavaslatot.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/16/watch-live-biden-to-sign-inflation-reduction-act-into-law-setting-15percent-minimum-corporate-tax-rate.html