Nagyot mentek a pénzügyi szektor részvényei az elmúlt 2 hónapban. Amerika legnagyobb kereskedelmi, illetve befektetési bankjainak árfolyamai már mind a februári csúcsok közelében vagy fölötte találhatóak. A nagy kérdés az, hogy igazolják-e a jelentésekben szereplő számok a befektetők várakozásait, vagy korai volt ez a nagy lelkesedés, és valóban hosszabb idő kell a gazdaságnak a teljes helyreálláshoz.

Amerika legnagyobb befektetési bankja, a JP Morgan, múlt hét pénteken elsőként hozta nyilvánosságra negyedéves jelentését, melyben az erős számok mellett számos óvatosságra intő adatot is közölt. A cég árbevétele 30 milliárd dollár fölött volt a negyedik negyedévben, ami 5%-kal meghaladta a Refinitiv elemzői várakozásait. Adózott eredményük 12,1 milliárd dollár lett, ami összehasonlítva a tavalyi eredményükkel 42%-os növekedést jelent. Ez a nyereségnövekedés elsősorban annak köszönhető, hogy jóval kevesebb hitelveszteségük keletkezett, mint azt az év elején várták, így nem kevesebb, mint 2,9 milliárd dollárt tudtak felszabadítani a félretett tartalékból. Az első adatok alapján úgy látszik, hogy a bankok túlbecsülték a fizetésképtelenség arányát, ami most eredménynövelő hatású lehet a számukra.

Mind a hat amerikai óriásbank élni fog a részvényvisszavásárlási jogával, összesen több, mint 10 milliárd dollárt fognak erre a célra elkölteni 2021 első negyedévébenben.

Ez miért jó nekik? Amennyiben egy vállalat saját részvényeket vásárol, azzal csökkenti a forgalomban lévő részvények számát, ami növeli az egy részvényre jutó nyereséget (EPS). Ez közvetett módon hatással van a részvény árára is, mivel a P/E akkor marad változatlan, ha a számláló és nevező értéke azonos arányban növekszik, így mondhatni a cég mesterséges módon hajthatja fel saját árfolyamát.