Az Egyesült Államokban 10,7 millióra nőtt a szabad állások száma. A munkaerőpiac még mindig túlfűtött a Fed szerint.

Megjelentek az amerikai foglalkoztatottsággal és munkanélküliséggel foglalkozó adatok. A számok fontos visszajelzést adnak a Fed kamatpolitikájáról. Az adatok pedig azt mutatják, hogy van még mit tennie a jegybanknak.

Az állásukból felmondó emberek száma még mindig 4 millió fölött van, ami már 15 hónapja nem változik. A 4,1 milliós adat alacsonyabb, mint nyáron, azonban még mindig szokatlanul magas. Az emberek könnyen otthagyják a munkahelyüket, mivel könnyen találnak új állást.

A munkaerőt keresők száma az augusztusi 10,3 millióról 10,7-re emelkedett ami, habár több, nem éri el a 11,9 milliós márciusi értéket. A szabad állások száma leginkább a vendéglátó iparban emelkedett, de emellett jelentős növekedés volt az egészségügyben is.

A felvett emberek száma azonban lecsökkent 6,3 millióról 6,1 millióra, ami egy 15 hónapos mélypont. Ez azt jelzi, hogy a gazdasági szereplők nem akarják gyorsan feltölteni az üresedéseket.

Mit szeretne a Fed?

A jegybank célja a szabad pozíciók és az elérhető munkaerő mennyiségének közelítése. Ez azért is fontos, mert a munkaerőhiány masszívan megemeli a béreket. A jegybank a kamatemeléseivel ezt a problémát is igyekszik orvosolni.

Federal reserve épülete, Washington DC. USA.

Mi a probléma?

A valós probléma, ami miatt ez az adat igazán fontos az a kamatemelés. A Fed további intézkedései segíthetnek ezeken a számokon, fékezhetik az inflációt és a gazdaságot is lassíthatják, amivel – reményei szerint – megoldódna a válság. Viszont a túlzott kamatemelések visszafelé sülhetnek el és egy nagyobb recesszióba taszíthatják, az amúgy is bukdácsoló nyugati gazdaságot. Sok közgazdász emiatt óvatosságra inti a jegybankot.

Forrás: www.marketwatch.com