Beat Wittman, a zürichi székhelyű Porta Advisors elnöke és partnere szerint egy olyan “súlyos pénzügyi baleset” növekvő kockázata, amely az év későbbi szakaszában piaci összeomlást okoz, lehetőséget teremthet a befektetők számára, hogy “felhalmozzák a minőségi kockázati eszközöket”.

Mivel az infláció és a gazdasági lassulás kockázatai egyre nőnek, a központi bankok pedig egyre szűkebb monetáris politikai pályán mozognak, Wittman úgy jellemezte a világgazdaságot, hogy “az ellátási lánc súrlódásainak, a végső kereslet csökkenésének, a magas inflációnak, az emelkedő kamatoknak, a csökkenő vállalati nyereségeknek és egy lehetséges pénzügyi balesetnek a tökéletes viharkörnyezetében ragadt”. Szerinte fennáll a veszélye annak, hogy a pénzügyi rendszerben elszakad egy “gyenge láncszem”, és a befektetők tömegesen menekülnek, ami a ravasz befektetők számára befektethető mélypontokat biztosít.

“Nem szabad alábecsülnünk, hogy a kamatlábak jelentősen emelkedtek az elmúlt hat-kilenc hónapban, és a magasabb kamatlábak felemésztik a gazdasági rendszert, és természetesen hatással vannak az üzleti bizalomra, a fogyasztói bizalomra és mindenkire, aki tőkeáttétellel van kitéve ezeknek a kamatoknak, és nem rendelkezik elegendő bevétellel, topline vagy egyszerűen csak készpénz- vagy tartalékpárnával” – mondta hétfőn.

Földrajzi eltérések

A központi bankok világszerte – néhány jelentős kivételtől eltekintve, mint például Kína és Japán – az elmúlt hónapokban agresszívan szigorították a monetáris politikát, abban a reményben, hogy megfékezik az elszabadult inflációt, amelyet részben Oroszország ukrajnai háborúja, valamint az élelmiszer- és energiaárak emelkedése okozott. Wittman úgy érvelt, hogy amíg a központi bankok idén nem kényszerültek szigorításra, a monetáris politika és a likviditási feltételek “túl sokáig túl lazák voltak”, és a döntéshozók, élükön az amerikai jegybankkal, most azon igyekeznek, hogy helyreállítsák az elveszett hitelességet. “A szigorításuknak késleltetett és elhúzódó negatív gazdasági hatásai lesznek. A monetáris és kamatpolitika normalizálása azonban hosszú távon nagyon szükséges és üdvözlendő fejlemény” – mondta.

Wittman elmondta, hogy minél keményebben beszélnek és cselekszenek a központi bankok az inflációval kapcsolatban, annál bullisabbá válik a részvények kilátásait illetően középtávon, de rövid távon a szeptember és az október “próbatétel” lesz, ahogy az elmúlt hónap megkönnyebbülést hozó rallyja elhalványul. Megjegyezte továbbá az USA és Európa közötti éles földrajzi eltéréseket, mivel az előbbi ország energiafüggetlenebb és sokkal jobban elszigeteltebb az ukrajnai háborúval kapcsolatos import- és exportkockázatokkal szemben, valamint a Fed monetáris politikájának vezető szerepét. “2023-ra nézve az amerikai részvénypiac van a legjobb helyzetben geopolitikai, energiabiztonsági, gazdasági ellenálló képesség és monetáris politikai vezető szerep szempontjából” – mondta. “Fontos, hogy az érzelmi, szellemi és pénzügyi zavarok és szorongások időszaka ideális táptalaja a rendkívüli befektetési és vállalkozói lehetőségeknek.”

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/23/strategist-risk-of-financial-accident-presents-opportunity-for-investors.html