A Delta Air Lines a csütörtöki tőzsdenyitás előtt az omikron variáns negatív hatásainak ellenére is a vártnál jobb negyedik negyedéves eredményekről számolt be.

A Delta Air Lines a csütörtöki tőzsdenyitás előtt az omikron variáns negatív hatásainak ellenére is a vártnál jobb negyedik negyedéves eredményekről számolt be. A negyedéves jelentést publikálását követően több mint 2 százalékos pluszba fordult a légitársaság részvénye.

A Delta Air Lines 2021 negyedik negyedévében részvényenként 0.22 dollár nyereséget ért el, ami bőven felülmúlta az elemzők előzetes, részvényenkénti 0.14 dollár nyereségről szóló becslését. A légitársaság adózás előtti profitja 170 millió dolláron alakult, a Delta decemberben 200 millió dolláros adózás előtti profitot becsült.

Az amerikai légitársaság teljes árbevétele meghaladta a 9.47 milliárd dollárt, a FactSet adatai szerint a Wall Street-i elemzők előzetesen 9.02 milliárd dolláros árbevétellel kalkuláltak.

Az omikron és a delta variánsok negatív hatásai már a negyedik negyedévben is érezhetőek voltak, azonban a Delta Air Lines szerint a vírushelyzet az első negyedévet érinti majd a leginkább. A légitársaság elmondta, hogy az omikron variáns következtében arra számítanak, hogy 2022 januárjában és februárjában veszteséges lesz a működésük, míg márciusra javulást prognosztizálnak. Összességében a Delta veszteséges első negyedévet becsül.

Az omikron variáns vártnál gyorsabb terjedése súlyos zavarokat okozott az amerikai légiközlekedésben. Január első hetében a belföldi és a nemzetközi repülőgépjáratok 10 százalékát eltörölték. A FlightAware adatai szerint ilyenre az elmúlt évtizedben mindössze ötször volt példa. A vírus mellett a munkaerő hiány is fejtörést okoz a szektor szereplőinek. A Delta relatíve jól bírja a nyomást, idén az összes járatuknak mindössze csak a 3 százalékát kellett eltörölniük.

Az elemzők 68 százaléka ajánlja vételre a Delta Air Lines-t, az átlagos elemzői célár 52.61 dollár, ami közel 30 százalékos felértékelődési potenciált jelent a szerdai záróárfolyamhoz képest.

Forrás: Barron’s