Megoszlanak a vélemények, hogy jelenleg recesszióban van-e az amerikai gazdaság, vagy nem. A kormány az utóbbit próbálja közvetíteni, azonban a lakosság jelentős része recesszióra készül.

Az elmúlt időszak egyik legérdekesebb kérdésköre a recesszió volt. A GDP adatok alapján elmondható, hogy technikailag recesszióba bukott az amerikai gazdaság, a szakértők körében azonban megoszlanak a vélemények, sokak szerint az erős munkaerőpiac azt sugallja, hogy jelenleg még nincs recesszióban a gazdaság, az amerikai kormány is ezt az üzenetet próbálja közvetíteni.

A recesszió fogalma a köznyelvben legelterjedtebben használt meghatározás szerint a bruttó hazai termék csökkenése legalább két egymást követő negyedévben az előző negyedévhez viszonyítva. 2022 első negyedévében éves szinten 1.6 százalékkal csökkent az amerikai hazai össztermék (GDP), a második negyedév során tovább folytatódott a lejtmenet, ekkor 0.9 százalékkal zsugorodott az amerikai gazdaság. Így a közgazdasági fogalom mentén technikailag már recesszióba bukott az amerikai gazdaság.

(www.shutterstock.com)

A kormány szerint nincs recesszió

A Fehér Ház azonban a múlt heti GDP adatok nyilvánosságra hozatalát követően gyorsan eloszlatta a recessziós spekulációkat, Joe Biden amerikai elnök elmondása szerint „az amerikai gazdaság a jelenlegi helyzetében lehetetlen, hogy recesszióba legyen.”

Az elnök szerint a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős, a munkanélküliségi ráta jelenleg rekordalacsony, 3.6 százalékos szinten van. Biden arra is kitért, hogy a közel jövőben számos vállalat tervez új gyárakat építeni az ország területén, „ami nekem nem úgy hangzik, mintha recesszió lenne” -mondta az elnök.

Janet Yellen pénzügyminiszter is hasonló gondolatokról számolt be. Yellen korábban elismerte, hogy valóban lassul az amerikai gazdaság, azonban a munkaerőpiac továbbra is kifejezetten erős. Az elmúlt három hónap alatt átlagosan 375 ezer új munkahelyet teremtettek. A pénzügyminiszter szerint „ez nem egy olyan gazdaság, ami recesszióban van. Jelenleg egy olyan átmeneti időszakban vagyunk, amikor lassul a növekedés üteme, de mindez szükséges ahhoz, hogy hosszútávon stabil és fenntartható ütemben tudjon növekedni a gazdaságunk.”

Az amerikai lakosság azonban úgy néz ki nem teljesen azonosul a kormány üzenetével, amíg a szakértők azon vitatkoznak, hogy vajon már elkezdődött-e a recesszió, a lakosság jelentős része súlyos recesszióra készül. Az Allianz kutatása szerint az amerikaiak 66 százaléka tart attól, hogy belátható időn belül súlyos recesszióba bukik az amerikai gazdaság, 1 évvel korábban még csak 48 százalékuk gondolta így.