Az amerikai tőzsdék szerdán fellendültek a Microsoft erőteljes negyedéves jelentése után, miközben a befektetők a Federal Reserve ülésének eredményeire várnak, amelyek várhatóan megadják az alaphangot 2022-re.

A Dow Jones Industrial Average 322 ponttal, 0,9%-kal emelkedett. Az S&P 500 1,4%-kal nőtt. A Nasdaq Composite 2%-ot erősödött. A Microsoft részvényei 4,1%-ot emelkedtek, miután a vállalat a vártnál jobb negyedéves bevételi iránymutatást adott ki, amivel megemelkedett a három fő index. A Microsoft „konferenciahívása jól sikerült, és fellobbantotta a piacot” – mondta Scott Redler, a T3Live munkatársa. Az, hogy a részvények rallyja kitart-e, „sokat elárul majd a technológiáról” – tette hozzá.

A technológiai részvények erősödtek a Microsoft eredményjelentése nyomán. Az Apple, az Amazon, a Netflix és az Nvidia mind emelkedett. A Corning 13%-ot ugrott, ami az S&P 500 legnagyobb erősödése, miután a vállalat negyedéves eredménye és bevétele meghaladta a Wall Street becsléseit.

A Boeing 3%-ot esett vissza, miután a repülőgépgyártó 2019 óta először jelentett pozitív cash flow-t, de 3,5 milliárd dolláros veszteséget ért el a 787 Dreamliner programján.

A Fed szerdán zárja le kétnapos politikai ülését, és délután tesz bejelentést. A jegybank várhatóan nem változtat az irányvonalon, de a befektetők utánanéznek majd, hogy a Fed még ebben az évben mikor – és mennyivel – emel majd kamatot. A piaci szereplők arra is tippeket keresnek, hogy a Fed további lépéseket tesz-e a járványkorszak segélyeinek feloldása érdekében.

A piaci stratégák szerint a közelmúltbeli piaci volatilitás valószínűleg nem fogja visszatartani a Fed-et attól, hogy akár négy vagy több kamatemelést hajtson végre idén.

A Dow kedden lejjebb zárt 818,98 pontos mínuszban, rövid időn belül pedig 226,54 ponttal emelkedett. Ezek a lépések egy nappal azután történtek, hogy a Dow visszatért 1115 pontos mélypontjáról, és enyhe növekedést könyvelhetett el. Az S&P 500 és a Nasdaq Composite is jól zárta keddi ülésszakos mélypontját, de így is 1,2%-ot, illetve 2,3%-ot veszített.

„Szorul a hurok” – mondta Rick Rieder, a BlackRock-tól a CNBC „Squawk Box” című műsorában szerdán. „A kamatok emelkedni fognak. … A volatilitás magasabb lesz.”

A kincstári hozamok meredeken megugrottak az év elején, a Fed szigorúbb monetáris politikájára számítva. Az irányadó 10 éves hozam szerdán 1,78% körül állt.

Mindhárom fő index negatív januárban. A Nasdaq korrekciós tartományban van, több mint 14%-ot esett a napon belüli csúcsához képest.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/01/25/stock-market-futures-open-to-close-news.html