Ray Dalio szerint amennyiben az irányadó kamatláb elérné a 4.5 százalékot, átlagosan 20 százalékkal húzódnának vissza az amerikai börzéken jegyzett értékpapírok.

Ray Dalio pesszimista folytatást jósol az amerikai piacok és a gazdaság számára is, miután a héten nyilvánosságra hozott augusztusi inflációs adatok az előzetesen vártnál rosszabban alakultak, a hír negatív hatását megérezték a világ tőzsdéi.

A Federal Reserve egyértelműen a befektetők tudtára adta, hogy a 2 százalékos inflációs cél elérésének érdekében minden eszközt bevet, így szeptembertől is marad a szigorú monetáris politika. Egyesek a közelgő Fed ülés előtt már 100 bázispontos kamatemelésre is spekulálnak.

(www.shutterstock.com)

Ray Dalio, a Bridgewater Associates milliárdos alapítója, minden idők egyik legsikeresebb hedge fund menedzsere, arról számolt be, hogy „úgy tűnik a kamatlábak sokat fognak emelkedni, valószínűleg a 4.5-6 százalékos tartomány felső határa felé. A kamatemelés visszafogja a magánszektor kiadásait és hitelfelvételeit, ezzel együtt a gazdaság is lassulni fog.”

Dalio szerint amennyiben az irányadó kamatláb elérne a 4.5 százalékot az 20 százalékos visszaesés formájában jelenne meg az amerikai tőzsdéken jegyzett részvények árfolyamában. Ezen felül további 10 százalékos negatív hatást becsül Dalio a háztartások csökkenő jövedelme miatt.

down
(www.shutterstock.com)

Jön a Fed kamatdöntő ülése

A jövőheti Fed ülés előtt a piac 75 bázispontos kamatemelést árazott be, jelenleg még viszonylag csekély esélyt látnak a tőkepiaci szereplők a 100 bázispontos kamatemelésre. Becslések szerint a kamatlábak jövőre 4.5 százalék körül érhetik el a csúcspontjukat, szemben a jelenlegi 2.25-2.5 százalék közötti sávhoz.

https://tradingeconomics.com/united-states/interest-rate
https://tradingeconomics.com/united-states/interest-rate

A Bloomberg beszámolója szerint a kereskedők 2.6 százalékos átlagos éves inflációval kalkulálnak a következő évtizedre, Dalio szerint a piacok alábecsülik az infláció hosszú távú hatásait. Dalio szerint éves szinten átlagosan 4.5-5 százalék körül alakul az infláció az elkövetkező 10 évben.

Forrás: Bloomberg

Borítókép forrása: Shutterstock