A JP Morgan Chase közgazdászai szerint recesszióba bukhat az amerikai gazdaság, valamint potenciálisan a világgazdaság is lassulhat.

Az amerikai tőzsdéken jegytett részvények vegyesen zárták a szerdai kereskedési napot. A befektetők aggódnak, hogy a szárnyaló infláció következtében recesszióba bukhat a világ legnagyobb gazdasága.

A JP Morgan Chase közgazdászai szerdán arról számoltak be, hogy már valós veszélyt jelent az amerikai gazdaság recesszióba bukása. A bank elemzői szerint a Fed agresszív monetáris politikája az infláció elleni küzdelemben nagyban hozzájárulhat a recesszióhoz. A JP Morgan elemzői emellett arra is figyelmeztettek, hogy az egész világgazdaság lassulhat az elkövetkező időszakban. A múlt héten a Citigroup és a Deutsche Bank is a potenciálisan közelgő recesszió veszélyeire hívta fel a figyelmet. Jamie Dimon, a JPMorgan Chase vezérigazgatója már júniusban a közelgő „gazdasági hurrikánra” figyelmeztetett.

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke szerdán elmondta, hogy „látjuk a 2 százalékos infláció felé vezető utat”, azonban az elnök szerint „nincs rá garancia, hogy valóban el is érjük”. A Fed elnöke korábban elmondta, hogy szerinte „a recesszió még elkerülhető, azonban feltétel nélküli elköteleződés szükséges az infláció elleni harcban”. A befektetők már most tűkön ülve várják a hamarosan érkező júniusi inflációs adatokat, majd a júliusi végi Fed ülésen születő döntést. A júliusi kamatdöntő ülésen várhatóan újabb 50-75 bázispontos kamatemelést láthatunk majd.

Friss adatok szerint 2022 első negyedévében éves szinten 1.6 százalékkal csökkent az amerikai GDP, 2020 második negyedéve óta először zsugorodott az amerikai gazdaság.

(www.shutterstock.com)

Bizonytalanság a piacokon

Szerdán a tőzsdenyitást követően mindhárom vezető amerikai tőzsdeindex pozitív tartományba fordult, ezt követően hullámzóan alakult a kereskedés. A blue-chip index Dow Jones Ipari Átlag a nap jelentős részét pozitív tartományban töltötte, majd abban is tudta zárni. A Dow Jones index 0.27 százalékos, 82.32 pontos emelkedést követően 31 029.31 ponton zárt.

Az S&P 500 enyhe, 0.07 százalékos, 2.72 pontos mínuszba bukott, ezzel sorozatban harmadik veszteséges napját zárta a benchmark index.

A tech fajsúlyos Nasdaq Composite Index is enyhe, 0.03 százalékos, 3.65 pontos mínuszban zárta a hét harmadik kereskedési napját.

Borítókép forrása: www.shutterstock.com