A tegnapi napon debütált a New York Stock Exchange-en a Dutch Bros drive-through kávézólánc, a vállalat részvényei közel 60 százalékos pluszban zárták az első kereskedési napjukat.

A Dutch Bros, kávé és egyéb meleg, illetve hidegitalokat árusító kávézólánc részvényei közel 60 százalékkal emelkedtek szerdán, a társaság tőzsdére lépésének első napján.

Az 1992-ben alapított Dutch Bros jelenleg Amerikában 11 államban 471 helyszínen működtet autós kávézót, a kávézólánc hűségprogramjának 2.3 millió tagja van.

A New York Stock Exchange-en BROS ticker alatt jegyzett vállalat részvényei 32.50 dolláron, 41 százalékkal a 23 dolláros kibocsátási ár fölött nyitottak. A Dutch Bros az IPO keretében 21.05 millió darab részvényt adott el, ezzel 484.2 millió dollár tőkét vont be, a vállalat értékeltsége ezzel meghaladta a 3.7 milliárd dollárt.

A közel 30 éves múlttal bíró Dutch Bros jelenleg 11 államban 471 drive-through kávézót működtet. A vállalat 2021 első felében megkezdte a terjeszkedést Texas és Oklahoma államban is. A Dutch Bros 2021-ben indított egy alkalmazást, aminek köszönhetően a hűségprogramja már most 2.3 millió tagot számlál. Egy átlagos vásárló alkalmanként 7.50 dollárt költ el.

Az idei év első hat hónapját követően a vállalat 13.6 millió dolláros konszolidált nettó veszteségről számolt be, míg a tavalyi év azonos időszakában a veszteség mértéke elérte a 16.5 millió dollárt. A bevétel 327.4 millió dollárról 227.9 millió dollárra csökkent.

2020-ban a Dutch Bros adózott eredménye összesen 5.73 millió dollárt tett ki, ami látványosan kevesebb mint a 2019-ben elért 28.39 millió dolláros nettó bevétel. A Dutch Bros működését erősen befolyásolták a pandémia negatív hatásai.

A Dutch Bros továbbra is egy feltörekvő növekedési vállalat és egészen addig az is marad, míg el nem érik az 1.07 milliárd dollárt meghaladó éves bevételt. A Dutch Bros működésére és immáron az árfolyamára is hatással lehet a kávé ingadozó ára. Az arabica kávé árfolyama júliusban látványosan megugrott, hat és fél évvel ezelőtt látott magasságokba emelkedett miután a brazíliai ültetvényeken pusztító fagyok a termés jelentős részét veszélyeztették.

A kávézólánc tőzsdére lépését már sokan várták, hamarosan kiderül, hogy a várakozásokhoz mérten hogyan tud teljesíteni a vállalat.

A Dutch Bros első kereskedési napjának eseményei.