A 2001. szeptember 11-i terrortámadások örökre megváltoztatták a légi közlekedést, új, szigorú biztonsági szabályokat vezettek be. A koronavírus világjárvány hasonló, hosszan tartó változásokat idézhet elő.

Húsz évvel ezelőtt, 2001. szeptember 11-én terroristák eltérítettek négy kereskedelmi repülőgépet és végrehajtották Amerika történelmének egyik legsúlyosabb terrortámadását. Ezt követően a légi közlekedés már soha többé nem volt ugyanolyan.

A sokkoló terrortámadás következtében a légi közlekedés két napra teljesen leállt, az utasok ezt követően még hosszú ideig féltek repülni. Hónapokba telt, amíg az ipar teljesen felépült. 9/11 után a kiterjedt biztonsági ellenőrzések váltak a normává.

„Hirtelen a repülés már nem volt az a könnyed, nyugodt élmény. Korábban elég volt 30-45 perccel a felszállás előtt odaérni a repülőtérre, rövid biztonsági ellenőrzést követően még mindig volt idő nyugodtan meginni egy kávét és elsétálni a beszállókapuig. A 9/11 után bevezetett biztonsági intézkedések, amely az évek során folyamatosan fejlődött és elérte a mai formáját, következtében manapság legalább két órával a felszállás előtt érdemes megérkezni a reptérre.” -mondta el David Slotnick, a Points Guy utazási weboldal vezető riportere.

Két évtizeddel később, a légitársaságok és a repülőterek egy újabb globális válsággal küzdenek a koronavírus világjárvány formájában. A pandémia kezdeti státuszában a légi közlekedés gyakorlatilag megszűnt létezni. A Transportation Security Administration adatai szerint az amerikai repülőterek forgalma mára 2020-hoz képest látványosan megnőtt, azonban még mindig a pandémia előtti szint alatt van.

A légitársaságok alkalmazottjai hirtelen kulcsszerepet kaptak a koronavírus terjedésének megállítására irányuló erőfeszítésekben. A becsekkoláskor az útlevelek, jegyek mellett az oltási papírok is hasonlóan fontos dokumentummá váltak. A légiutaskísérőknek gondoskodniuk kell arról, hogy minden utas betartsa a maszk viselésre vonatkozó szabályokat, melynek következtében gyakran ellenségeskedéssel és akár erőszakos megnyilvánulásokkal is szembesülnek. Az utasok eltérően reagálnak a koronavírus következtében bevezetett biztonsági intézkedésekre.

9/11-hez hasonlóan, a járvány a fogyasztói kereslet erőteljes visszaesését idézte elő, ami arra késztette az érintett vállalatokat, hogy átalakítsák üzleti modelljeiket. Míg a terrortámadást követően jelentős, de csak átmeneti fennakadás volt megfigyelhető az iparágban, a COVID-19 potenciálisan teljesen új módokon alakíthatja át az iparágat.

A koronavírus miatt bekövetkezett intézkedések némelyikének nincs létjogosultsága a pandémia utáni időkben, azonban elképzelhető, hogy egyes jelenleg bevezetett korlátozások a jövő biztonsági szabályrendszerének szerves részét képezik majd, valószínűleg újra hosszú évek alatt formálódó új szabályok válnak a légi utazás részévé.

Forrás: MarketWatch