Kína ambiciózus terve miatt kirobbanó háború eddig soha nem látott pusztítással járna

Ahogy a feszültség egyre csak nőtt Kína, Tajvan és az Egyesült Államok között, egyre több szakértő jelezte, hogy egy háború közelebb van, mint azt hinnénk. Nagy veszélyben van a világ, hiszen két hatalmas katonai erővel rendelkező ország feszülne egymásnak. Az alább megtekinthető videó bemutatja a szuperhatalmak katonai erejét, illetve az eddigi konfliktushoz vezető utat.

Forrás: Sky News – youtube.com

Ahogy azt láthattuk Kína hatalmas fejlődésen ment át az elmúlt évtizedekben. Ez azzal járt, hogy az Egyesült Államok egyetlen kihívójaként nagy veszélyt jelent a vezető pozíciójukra. Az orosz-ukrán háború óta csak tovább nőtt a feszültség, hiszen Kína és Oroszország között komoly barátság alakult ki, melyet az USA iránt érzett harag táplál. Szeretnék hatalmát megdönteni, és a világ arculatát átformálni.

Tajvan lehet a háború kirobbantója

Kína és Amerika közti nézeteltérések pusztító következményekkel járhatnak. Mindkét nagyhatalom el szeretné kerülni a fegyveres konfrontációt, hiszen látták milyen hatása volt az orosz-ukrán konfliktusnak. Nagy aggodalomra ad okot azonban Tajvan kérdése. Kína több évtizede szeretné magáénak tudni a területet. A támadás bekövetkezésének valószínűsége mellett szól, hogy Kína fejlődése pár éve drasztikusan lelassult. A háború figyelemelterelésként szolgálhatna Xi Jinping elnöknek az ország hanyatló gazdasági teljesítményéről.

(www.shutterstock.com)

Xi azonban tisztában van vele, hogy egy ilyen háború akár több évig is elhúzódhat, és minden bizonnyal Amerika sem fogja hagyni, hogy az oroszok után most Kína is elkezdjen terjeszkedni.

Egyes jelentések azt állítják, hogy az Egyesült Államok Hírszerző Közössége szerint a tajvani januári 2024-es választások idején Kína már elindíthatja a támadását.

Egyelőre azonban Nancy Pelosi látogatása miatt végzett katonai gyakorlatok óta nem volt komolyabb provokáció, amely hasonló heves reakciókat váltott volna ki. A szunnyadó óriást azonban nem szabad lebecsülni, éppen ezért Tajvan is készültségben áll. A tisztviselők szerint Tajvannak elegendő fegyverrel kell rendelkeznie ahhoz, hogy kitartson egy esetleges támadás esetén. Az USA újabb erőfeszítéseket tesz, hogy egy óriási fegyverkészletet építsenek ki Tajvanon.  

Forrás: nytimes.com

Címlapkép: Shutterstock