Nincs határ a tőzsdék számára.

A címben kifejezett három szó tökéletesen kifejezi a nemzetközi tőzsdék hangulatát és állapotát jelenleg. Gyakorlatilag ha a főbb részvényindexekre nézünk, akkor egy vízszintes emelkedés az, amit láthatunk. Mindez azt jelenti, hogy nem igazán telik el nap történelmi csúcs nélkül, nem igazán telik el nap zöld gyertya nélkül az indexek grafikonján. Így van ez például ma a DAX esetében is, amely újabb szárnyalással ugrott történelmi csúcsra, de a jelenlegi állás szerint az S&P500 is rekord értékekkel fejezheti be a hetet. Emiatt azonban már olyan mértékű túlvettség alakult ki, ami mellett nehéz elmenni. Nézzük, mit mutat az S&P500 index grafikonja jelenleg! Szándékosan nem kisebb időtávokat nézünk, hiszen a rövidebb távú mozgások nehezen jósolhatók.

Napos táv-szeptember óta nem látott túlvettség

Napos időtávon nézve az S&P500 grafikonja egészen elképesztően néz ki. Lényegében megszokott tendencia, hogy kinyit a tőzsde, emelkedik a kereskedési idő alatt, majd bezár. Ráadásul ebben semmi nem zavarja meg az árfolyamot; utoljára ilyen szintű eufóriára szeptember elején volt példa, ami után egy erősebb esés következett. Ennek oka, hogy a rekord optimizmus esetén sokszor elég egy kisebb szikra, és a profitrealizálások mélyre vihetik az árfolyamokat.

www.investing.com

Hetes időtáv-2020 eleje óta nem látott túlvettség

A hetes grafikont vizsgálva még messzebb kell mennünk, hogy a túlvettségre múltbéli példát találjunk. Egészen a koronavírus járvány európai kitörése előtti napokig kell visszamennünk az időben, akkor volt ugyanis ennyire túlvásárolt az S&P500 index. Ezután tudjuk, mi következett, óriási zuhanás a vírusnak hála. Ez viszont nem túl igazságos összehasonlítás, hiszen legjobb reményeink szerint ilyesmi probléma nem merül fel újra. Fontos lehet azonban megjegyezni, hogy a magasról könnyű nagyot esni analógia azért hozzájárulhatott, hogy ilyen mélypontok alakultak ki a tőzsdéken tavaly tavasszal.

www.investing.com

Havi időtáv-évek óta nem látott túlvettség

Ami igazán érdekes, hogy egy ideje már a hónapos grafikont vizsgálva is túlvettséget vehetünk észre. Ez pedig nem túl gyakori jelenség, utoljára 2018-ban volt rá példa. Elég erőteljes esés követte azt az alkalmat, ugyanakkor még messze vagyunk attól így is, hogy oly mértékig túl legyenek feszítve az árfolyamok, mint akkor.

www.investing.com

Akkor most esés jön?

Továbbra sem jelenthető ki azonban, hogy egyértelműen esésnek kellene következnie a mostani mozgásból. A jegybankok korlátlan gazdaságtámogatása ugyanis úgy néz ki, elérte azt a szintet, hogy már tényleg mindegy mi történik, vagy mit mutatnak az indikátorok, emelkednek a tőzsdék. Ez egy új paradigmát is jelenthet, egy váltást, mely szerint már nem túlságosan létezik az a kategória, hogy túlértékelt, hiszen a korlátlan likviditás miatt annyi pénz ömlik a piacokra, ami hatalmas áremelkedést okoz. Érdemes persze továbbra is vigyázni a kockázatos befektetésekkel, de ha valamikor, akkor ebben a pillanatban kijelenthetjük: nem igazán van már határa a részvénypiaci rallynak.