A Moderna amerikai biotechnológiai cég új kutatási és gyártási központot épít Nagy-Britanniában, hogy oltóanyagokat fejlesszen ki az új COVID-19 variánsok és más légúti betegségek ellen, és segítsen javítani az esetleges jövőbeli járványokra való felkészültséget.

A létesítmény várhatóan 2025-ben kezdi meg az oltások gyártását, Nagy-Britannia pedig a megállapodás értelmében kötelezettséget vállalt arra, hogy a következő évtizedben megvásárolja a Moderna vakcináit. A Moderna COVID-19 vakcinái, amelyek a hírvivő RNS (mRNS) technológiát használják, azok között voltak, amelyeket Nagy-Britanniában vetettek be a válság kezelésére, és lehetővé tették Boris Johnson miniszterelnök számára, hogy a szigorú zárlatok után újra megnyissa a gazdaságot.

Stephane Bancel, a Moderna vezérigazgatója elmondta, hogy a prioritás a COVID, az influenza és a légúti szinciális vírus (RSV) elleni felfrissített emlékeztető oltóanyagokat kombináló oltás kifejlesztése. “Azzal, hogy üzemet építünk az Egyesült Királyságban, a brit kormánynak is biztosítjuk – amely hosszú távú partnerséget kötött velünk ezzel a megállapodással -, hogy készen álljon a világjárványra” – mondta Bancel a Reutersnek adott szerdai interjújában. “Az a kapacitás, amelyet az Egyesült Királyságban építünk, és amelyet a következő tíz évre elköteleztek a termék megvásárlása mellett, nagyon gyorsan átcsoportosítható bármire, amit csak akarnak.”

A brit egészségügyi minisztérium szerint a világjárvány megmutatta, hogy az mRNS-technológia az egyik leggyorsabb út az új vakcinák kifejlesztéséhez, és más területeken is alkalmazható, például a rák, az influenza, a demencia és a szívbetegségek ellen. “Beruházásunk garantálja a legnehezebb vírusok elleni védőoltásokat, és ezzel a jövőbeni fenyegetések elleni küzdelem élvonalába kerülünk” – mondta Johnson miniszterelnök közleményében. Nagy-Britannia decemberben közölte, hogy további 60 millió adag Moderna COVID-19 vakcinát rendelt, amelyet 2022-ben, 2023-ban kell leszállítani. Bancel elmondta, hogy célja, hogy augusztusra elkészüljön a variáns-specifikus emlékeztető oltóanyag, megelőzve Nagy-Britannia tervezett őszi emlékeztető kampányát.

A vakcina sikere arra késztette a vállalatot, hogy új gyártóüzemek révén globális terjeszkedésre törekedjen. A Moderna már bejelentette, hogy Kenyában, Kanadában és Ausztráliában is lesz gyártóüzem. A további részleteket, például a végső nagy-britanniai üzem helyét, még véglegesítik, a pénzügyi feltételeket pedig nem hozták nyilvánosságra. “Van egy szűkített listánk néhány helyszínről” – mondta Bancel, hozzátéve, hogy reméli, az építkezés még idén elkezdődik. “Rövidesen be tudjuk jelenteni a helyszínt”.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/06/22/moderna-to-build-new-vaccine-facility-in-britain.html