A Moderna beperli a Pfizert és német partnerét, a BioNTech-et az Egyesült Államokban engedélyezett első Covid-19 vakcina kifejlesztése során elkövetett szabadalomsértés miatt, azt állítva, hogy olyan technológiát másoltak, amelyet a Moderna már évekkel a világjárvány előtt kifejlesztett.

A pert, amely határozatlan összegű kártérítést követel, a massachusettsi amerikai kerületi bíróságon és a németországi düsseldorfi regionális bíróságon nyújtották be – közölte a Moderna pénteken sajtóközleményben. “Azért indítjuk ezeket a pereket, hogy megvédjük azt az innovatív mRNS technológiai platformot, amelynek megalkotásában úttörő szerepet játszottunk, amelynek létrehozásába dollármilliárdokat fektettünk be, és amelyet a Covid-19 világjárványt megelőző évtizedben szabadalmaztattunk” – mondta a Moderna vezérigazgatója, Stephane Bancel a közleményben.

A Moderna Inc önállóan, valamint a Pfizer Inc és a BioNTech SE társulása volt az első csoportok egyike, amelyek kifejlesztették az új koronavírus elleni vakcinát. A mindössze egy évtizedes, a Massachusetts állambeli Cambridge-ben működő Moderna a hírvivő RNS (mRNS) vakcina-technológia újítója volt, amely lehetővé tette a Covid-19 vakcina kifejlesztésének példátlan gyorsaságát. A korábban éveket igénybe vevő engedélyezési folyamatot hónapok alatt lezárták, nagyrészt az mRNS-vakcinák áttörésének köszönhetően, amelyek megtanítják az emberi sejteket arra, hogyan állítsanak elő egy immunválaszt kiváltó fehérjét.

A németországi székhelyű BioNTech szintén ezen a területen dolgozott, amikor az amerikai Pfizer gyógyszeripari óriáscéggel kötött partnerséget. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerhatóság 2020 decemberében először a Pfizer/BioNTech, majd egy héttel később a Moderna számára adta meg a Covid-19 vakcina sürgősségi felhasználási engedélyét. A Moderna azt állítja, hogy a Pfizer/BioNTech engedély nélkül lemásolta a Moderna által 2010 és 2016 között szabadalmaztatott mRNS-technológiát, jóval azelőtt, hogy a Covid-19 2019-ben megjelent és 2020 elején berobbant a globális köztudatba. A világjárvány elején a Moderna azt mondta, hogy nem fogja érvényesíteni a Covid-19 szabadalmát, hogy segítsen másoknak saját vakcinák kifejlesztésében, különösen az alacsony és közepes jövedelmű országok számára. De 2022 márciusában a Moderna közölte, hogy elvárja, hogy az olyan vállalatok, mint a Pfizer és a BioNTech tiszteletben tartsák szellemi tulajdonjogait. Közölte, hogy 2022. március 8-a előtt semmilyen tevékenységért nem fog kártérítést követelni.

A szabadalmi perek nem ritkák az új technológiák korai szakaszában. A Pfizer és a BioNTech már több perrel néz szembe más vállalatok részéről, akik szerint a partnerség vakcinája sérti szabadalmaikat. A Pfizer/BioNTech közölte, hogy határozottan megvédi szabadalmait. A német CureVac például júliusban szintén pert indított a BioNTech ellen Németországban. A BioNTech közleményben válaszolt, hogy munkája eredeti. A Modernát az Egyesült Államokban is beperelték szabadalomsértés miatt, és folyamatban van egy vita az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézettel az mRNS-technológia jogai miatt. Pénteki nyilatkozatában a Moderna azt állította, hogy a Pfizer/BioNTech kétféle szellemi tulajdont tulajdonított el. Az egyik egy olyan mRNS-szerkezetet érintett, amelyet a Moderna szerint tudósai 2010-ben kezdtek el fejleszteni, és 2015-ben elsőként validáltak emberi kísérletekben.

“A Pfizer és a BioNTech négy különböző vakcinajelöltet vitt klinikai tesztelésre, amelyek között olyan lehetőségek is voltak, amelyek elkerülték volna a Moderna innovatív útját. A Pfizer és a BioNTech azonban végül úgy döntött, hogy egy olyan vakcinával folytatja, amely pontosan ugyanazt az mRNS kémiai módosítást tartalmazza, mint a vakcinája” – áll a Moderna közleményében. A második állítólagos jogsértés egy teljes hosszúságú tüskefehérje kódolására vonatkozik, amelyet a Moderna szerint tudósai a közel-keleti légúti szindrómát (MERS) okozó koronavírus elleni vakcina kifejlesztése során fejlesztettek ki. Bár a MERS-vakcina soha nem került piacra, kifejlesztése segítette a Moderna Covid-19 vakcinájának gyors bevezetését.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/08/26/moderna-sues-pfizer/biontech-for-patent-infringement-over-covid-vaccine.html