Szerdán 2 százalékkal esett a hátáridős árutőzsdén jegyzett olaj árfolyama, míg a gáz ára több mint 8 százalékkal emelkedett.

A nyersolaj ára szerdán a korábbi emelkedését lefaragva 2 százalékos mínuszba fordult, miután a Nyugat valószínűleg hordónkénti 60 dolláros árfolyam mellett árplafont vezet be az Oroszországból származó olajra.

Az Egyesült Államok még a mai nap folyamán bejelentheti az orosz olajra vonatkozó ársapkát. Moszkva azonban hangsúlyozta, hogy nem fog olajat szállítani a számára kedvezőtlen árakon, ez pedig aggodalmakat váltott ki a piacokon. A határidős árutőzsdén a januári lejáratú Brent és a WTI is 2 százalék körüli mínuszba fordult.

Ezzel egyidejűleg az európai határidős földgáz ügyletek ára 8 százalékkal emelkedett szerdán, miután az Európai Bizottság tegnap javaslatot tett az árplafonra, és megawattóránként (MWh) 275 euróban határozta meg a felső határt.

Kosztasz Szkrekasz görög környezetvédelmi és energiaügyi miniszter a CNBC-nek adott interjúban, elmondta, hogy „senki nem engedheti meg magának, hogy hosszabb ideig ilyen áron vásároljon gázt, és hozzátette, hogy 150 és 200 euró közötti plafon reálisabb lenne”.