Bár a nyersolaj emelkedik, az üzemanyagárakban további csökkenést láthattunk

A csütörtökön egymás után negyedik napon tudott zöld gyertyát formálni a Brent. Ez alatt az idő alatt a 93 dolláros aljakról egészen 99 dollárig emelkedett. Vészesen közel került újra a kritikus 100-as szinthez. Bár örülhettünk a szignifikáns enyhülésnek, úgy tűnik elértük már az alsó határt, ameddig a szűk piacok engedték csökkenni az árakat. Most előbújtak a bikák, akiknek ereje ezen a héten eddig még megrendíthetetlen. Nem kell egyelőre pánikolni, hiszen a kínálati szűkösség miatt azért várható volt egy kisebb korrekció a piacokon. Egyelőre a napi változások volumene még mérsékelt. A csütörtöki kereskedés során mindkét referenciaérték 1,5 százalék körüli értékben emelkedett. A WTI is már 93 dollár felett tartózkodik. Az üzemanyagárakban továbbra is csökkenés látható, hiszen bár a kutakon tapasztalt ár leköveti a nyersolaj hordónkénti árfolyamának változásait, van egy kisebb átmenet a két érték mozgása közt.

Ezek a tényezők határozzák meg, hogy mi történik ezután

A hónapokig tartó toronymagas üzemanyagárak után, az Egyesült Államokban az országos átlagár gallononként 4 dollár alá süllyedt. Csütörtökön 3,99 dollárra esett, ami nagy enyhülés a június közepén elért rekordmagas, 5 dolláros szint után. Március óta nem voltak ilyen alacsony értékek a kutakon. Az elemzők arra számítanak, hogy az árak rövid távon tovább csökkennek, de a dolgok sokkal bonyolultabbá válnak hosszabb távon.

(www.shutterstock.com)

A globális olajtermelés növekedése is hozzájárult a csökkenő benzinárakhoz. Az USA rengeteg olajat bocsátottak ki tartalékaiból, és a hazai olajtermelők a termelés növelésével kihasználták a magasabb olajárakat. A finomítók, amelyek a kőolajat olyan felhasználható termékekké változtatják, mint a benzin, szintén növelik a termelésüket a magasabb árrések motivációjának köszönhetően. Az országban az általános finomítási kapacitás azonban továbbra is korlátozott, ezzel korlátozva az üzemanyagellátást. Az olajtermelők az USA-ban és világszerte is óvakodnak a túltermeléstől, tekintettel a gazdasággal kapcsolatos aggodalmakra. Az OPEC olajkartell többnyire elutasította Biden elnök és más országok felhívásait a termelés fellendítésére, részben a globális kereslet miatti aggodalmakra hivatkozva.

Jelenleg a dollár gyengélkedése miatt is emelkedhet a nyersolaj értéke, azonban a recessziós félelmek továbbra is fontos szerepet fognak játszani a szűk piacon.

Forrás: npr.org

Címlapkép: Shutterstock