Meglepően jó hírek érkeztek, fellélegezhet végre Európa?

Az elmúlt hetek legégetőbb problémája az európai országokban az egyre magasabb rezsiköltségek. Augusztus végére a gázárak elképesztő rekordokat értek el. A kontinens szempontjából irányadónak számító hollandiai gáztőzsdén megawattóránként elérték a 340 eurót. Szeptember elején az oroszok elzárták az Északi Áramlat 1 vezetéket, beláthatatlan ideig, ezzel még nehezebb helyzetbe sodorva az uniót. Hatalmas pánik alakult ki a blokk országaiban, hiszen energiahiánnyal és toronymagas rezsiszámlákkal kell szembenézniük az otthonoknak és a vállalatoknak a mindennapi megélhetésért. Az utóbbi napokban azonban meglepő csökkenést tapasztalhattunk. A hirtelen váltás annak köszönhető, hogy az egyes nemzetek felgyorsították a válság enyhítésére irányuló erőfeszítéseiket. Hétfő reggelre 172 eurós szintre húzódott vissza az októberi határidós gáz árfolyama, amely a rekordértékeknek majdnem a fele, ezzel majd két hónapja nem látott értékre ereszkedtek vissza. A hétfői kereskedés során 8,8 százalékos mínuszba futottak bele, meghosszabbítva a múlt heti törekvéseiket.

(www.shutterstock.com)

Nagy erőfeszítések az országok részéről

Németország, az Egyesült Királyság és sokan mások milliárdokat terveznek elkölteni arra, hogy megmentsék a helyi vállalatokat, és enyhítsék háztartásokra gyakorolt ​​nyomást. Magyarország is komoly lépéseket tett, amelyről, mint Európa legnagyobb családtámogatási programjáról számolt be a kormány. Ezeknek köszönhetően az európai energiapiacok helyzete az elmúlt három hétben javulni kezdett.

(www.shutterstock.com)

A cseppfolyósított földgáz magasabb mennyiségű szállítása szintén nagy szerepet játszik a medvepiac kialakulásában. A nemrégiben megnyílt Eemshaven LNG terminál fellendítette Európa importkapacitását. Ezen intézkedések hatékonyságát az európai téli szezon kezdete fogja tesztelni. A kereskedők jelenleg a gáztárolási szintekre összpontosítanak. Az európai készletek körülbelül 86 százalékig vannak feltöltve, így kissé az ötéves átlag felett maradtak, a Gas Infrastructure Europe adatai szerint. Annak ellenére, hogy az elmúlt hetekben enyhültek, a gázárak még mindig több mint hétszer meghaladják az átlagot, ami erre az évszakra jellemző, súlyosbítva az inflációt és a gazdaságokat a recesszió szélére taszítva.

(www.shutterstock.com)

Forrás: bloomberg.com

Címlapkép: Shutterstock