Kritikus állapotban a kínai gazdaság, az olaj is érzi a válságot

Pár hete újjászületett a nyersolaj piac. A medvék elmentek téli álmot aludni, miközben a bikák átvették a vezető szerepet. Az OPEC bejelentése óta már másodszor közelítettük meg a 100 dolláros határt. Az autósok szerencséjére komoly ellenállásba futottunk bele ezen a szinten, elkerülve egy a mostaninál is erősebb ralit. Jelenleg a kínálati szűkösség miatt erős feszültség van a referenciaértékek között. A héten eddig úgy tűnhet, hogy ez kissé enyhülni kezdett. A kínálat 2 millió hordós visszavágása óta a recessziós félelmek másodrendű szerepet kaptak. Ezen felül hiába érkeztek aggasztó hírek a világ legnagyobb olajimportőrétől, a piacot nem lehetett befolyásolni. Az októberi hónapban olyan történt, amire már május óta nem volt példa. A nyersolaj referenciaértékek zöld gyertyát alakítottak ki a havi grafikonon.

A novembert is erősen kezdte, hétfőn még 99,56 dollárt is jegyzett a Brent értéke. Ezen a napon mindkét referenciaérték augusztus óta nem látott értéket ért el azon jelentések miatt, hogy a kínai vezetők mérlegelték az ország szigorú covid-19 korlátozásainak leállítását, hiszen komoly gondokat okoz a gazdaság fejlődésének. Ennek ellenére a mai változást a Kínában bekövetkezett koronavírus terjedés, valamint az amerikai félidős választások okozták. Komoly lépést tett a WTI, hiszen betört hordónként 90 dollár alá, miközben a Brent is több mint 3 dollárt veszített értékéből.

Komoly csapás érte a kriptopiacot

(www.shutterstock.com)

Az olaj bukása eltörpül az mellett, amit a keddi napon a kriptovaluták világában láthattunk. A napokban fejtegetések voltak, hogy vajon elértük-e már a medvepiac alját, hiszen erős felpattanást láthattunk a piacon. Erre most meg is kaptuk a választ, hiszen az árfolyamok rég nem látott esést mutattak be. A bitcoin 18 ezer dollár alá esett, 12 százalékos mínuszt összeszedve. Az Ethereum még ennél is nagyobb pofont kapott, értéke 18 százalékkal esett egyetlen kereskedési nap alatt. Az elmozdulást a világ két legnagyobb kriptotőzsdéjének kijelentése okozta. A Binance és az FTX ugyanis megállapodásra jutottak a jelenlegi likviditási válság kezeléséről. A befektetők aggódnak az FTX fizetőképessége miatt. Nehéz hetek várnak a kriptókra, a befektetői bizalom is megbillent.

Forrás: reuters.com; cnbc.com

Címlapkép: Shutterstock