2024 április 24

Vége az árstopnak – most jön az 1000 forintos benzin?

Tegnap este 22:30-kor rendkívüli Kormányinfót tartott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, ahol Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója is jelen volt. A legfontosabb, talán már mindenki által ismert döntés a benzinárstop azonnali eltörlése, amely alaposan átírja az ártáblákat a hazai töltőállomásokon. Az olajárak szempontjából azonban nem ez a legrosszabb pillanat az elmúlt hónapokat tekintve.

Nagy változás

Az elmúlt napokban lényegében folyamatosan arról olvashattunk, hogy a benzinkutakon üzemanyaghiány alakult ki, aminek hatására a lakosság egyre inkább megrohamozta a töltőállomásokat. A helyzet kezdett kritikussá válni, a Mol is jelezte, hogy korábban nem látott hiány alakult ki a kútjainál. Mindezek következtében hívták össze estére a rendkívüli Kormányinfót, ahol végül a benzinárstop teljes és azonnali eltörlésének a döntését közölték.

Nem bírta tovább a Mol az ellátást, megszűnik az árstop

Hernádi Zsolt Mol-vezér az import kiesésével indokolta a benzinárstop eltörlésének szükségességét, a Mol ugyanis egymagában nem bírja tovább a lakosság ellátását, így a további problémák megelőzése érdekében szükséges az árstop eltörlése. Gulyás Gergely jelezte, hogy az intézkedés kedden 23:00-tól hatályba is lép, azaz ma már mindenhol az árstop nélküli benzinnel találkozhatunk a kutakon, immár a lakosság is a piaci árat fizeti az üzemanyagért.

Nem a legrosszabbkor

Hernádi Zsolt újságírói kérdésre azt is közölte, hogy a Molnál egy liter 95-ös benzin így 641 forintba, egy liter dízel pedig 699 forintba fog kerülni. Bár ezzel az üzemanyagárak nagyjából 33%-kal, illetve 45 %-kal ugranak meg a Mol kútjain, ennél a piaci ár az utóbbi hónapokban a forint gyengesége és az olajárak magas szintje miatt volt jóval magasabb is. Nemrég még 800 forint feletti üzemanyagárat jelentett volna az árstop eltörlése, most tehát még a kevésbé rossz verziót érzékelhetik az autósok. Kérdés természetesen, hogy hogyan alakulnak a jövőben az olajárak, valamint a forint árfolyama – az biztosnak tűnik, hogy egy ideig hozzá kell szoknunk a magasabb benzinárakhoz, de egyelőre a 800-1000 forintos ársáv igen távolinak tűnik.

Címlapkép forrása: Shutterstock