Miután a hírek napvilágot láttak, a gáz ára rohamosan megugrott

Az Európai földgázárak megugrottak, miután Ukrajna állami tulajdonban lévő hálózatüzemeltetője felfüggesztette az orosz áramlást egy kulcsfontosságú belépési ponton. Ezzel az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázáramlás negyedével csökkent. Ez tehát új fenyegetést jelent a kontinens energiabiztonságára, amely már most is nagy erőfeszítéseket tesz az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségének enyhítésére. Az Ukrajna csővezetékhálózatát működtető társaság az ország keletre fekvő fő belépési pontján állította le az áramlást a szerdai napon. Az orosz csapatok kritikus gázinfrastruktúrával való érintkezését hozták fel a leállás okának. Ez a kritikus pont az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázexport egyharmadát teszi ki, amely az Európai Unió teljes gázfogyasztásának 3 százalékát adja. A földgáz ára Európában először megugrott, majd részben visszaesett. Az orosz gáz áramlásának növekedése az Ukrajna által ellenőrzött területen lévő csővezeték külön szakaszán keresztül részben ellensúlyozta a leállást.

(www.shutterstock.com)

Meddig bírja el ezt az Európai Unió?

Az infláció, a magas olaj és gázárak egyre nagyobb mértékben terhelik az emberek pénztárcáját. Európa további lépéseket szeretne tenni, érthető módon nem szeretne függeni az agresszortól. Emellett nem szeretné az orosz háborús gépezet pénzelését sem tovább folytani. Ez nagy kihívás azonban, hiszen több ország is nagyban függ az oroszoktól. Az új infrastruktúra kiépítése pedig időbe telik. Az embargó az elemzők szerint további emelkedést fog hozni, a már amúgy is toronymagas árfolyamokba.

(www.shutterstock.com)

Az ukrán energiaügyi tisztviselők szerint úgy tűnik, hogy Oroszország elkerülte azon csővezetékek szándékos támadását, amelyek bevételt hoznak az orosz gazdaságba. Ezzel ellentétben Ukrajna hazai gázhálózatának súlyos károkat okozott, lakosok millióit energia nélkül hagyva. A Sokhranovka belépési pont szerdai lezárása jelentette az eddigi legnagyobb megszakítást, miközben Oroszország folytatta kelet-ukrajnai Donbas területének megszerzésére irányuló törekvéseit.

Forrás: wsj.com

Címlapkép: Shutterstock