A mélység karmai közül szabadult ki a sárgafém árfolyama

Elképesztő gyengeséget láthatunk a nemesfémek piacán. Bár az ezüstnél volt egy nagyobb emelkedési próbálkozás, amely során több mint 2 dollárt gyarapodott, a szentiment nem tudott megváltozni. Hasonló, csak még rosszabb helyzetben van az arany, amelynél lassan két hónapja semmilyen érdemi fellángolást nem láthattunk. Továbbra is a kamatemelések időszakát éljük, ezért bármilyen gyarapodást is látunk, tudnunk kell, hogy a bikák ereje korlátozott. Az arany az elmúlt fél év során majd 400 dolláros mínuszt szedett össze. Az 1650 dolláros szint letörése után az elemzők további csökkenést jeleztek előre, egészen 1500 dollárig. Ezt úgy néz sikerül elkerülni, hiszen a múlt héten komoly profitra tett szert az arany. Már egészen az 1620-as szintnél jártunk, követve az elemzők előrejelzéseit. Mostanra, mint kiderült ez volt a heti mélypont. Azóta sikerült 60 dollárral feljebb kerülni a grafikonon. A hetet 1668-as szinten zárta, azonban még nem nyugodhatunk meg, hiszen a makrokörnyezet nem támogatja a szignifikáns gyarapodást.

Kamatemelések és a dollár gyengülése

A központi bankok továbbra is a rekordmagas inflációkkal küzdenek. A győzelem érdekében a jegybankok folyamatosan emelik az irányadó kamatot, ez az arany egyik legnagyobb ellensége. Ehhez hozzátesszük, hogy a dollár 20 éve nem látott értéknél jár, akkor máris kapunk a nemesfémekre nehezedő olyan mértékű nyomást, amely alól szinte lehetetlen szabadulni. A mostani zöld gyertyák létrejöttét segítette, hogy a dollár index a 114-es szintről lesüllyedt 112-re.

Egyes elemzők szerint azonban sok zajra számíthatunk, és valószínűleg csak idő kérdése, mielőtt újra egy eladási hullámot látnánk. A kimerültség a szakértők szerint már a hét elején meg fog jelenni, véget vetve ezzel az emelkedésnek.

(www.shutterstock.com)

Az aranypiac nagy figyelmet fordít majd a kötvényekre és a kamatlábakra. A jelenlegi környezetben kevésbé vonzóak a nemesfémeket, mivel nincs valódi megtérülésük. Az 1625-ös szint megtartása viszont élet-halál kérdése lesz. Ha ezt is áttöri, akkor komoly mínuszokra számíthatnak a befektetők.

Forrás: fxempire.com

Címlapkép: Shutterstock