Az olaj árfolyama felállt a hétfői zuhanásból, a keddi napon komoly ralit indított

Komoly változások állnak be a magyar benzinkutakon szerdától. Természetesen a hatósági árakban elmozdulást nem láthatunk, azonban a piaci árakban jelentős mértékű csökkenésre számíthatunk írta meg a holtankoljak.hu. A hét közepén a benzin és a gázolaj beszerzési ára is csökkenni fog. A benzin nagykereskedelmi árában bruttó 20 forintos mínuszra számíthatunk. Eközben a gázolaj nagyon hasonló mértékű, 19 forintos csökkenést jegyezhet majd fel. A változás után a gázolaj árfolyama továbbra is 700 dollár felett lesz. Literenként 713 forintot kell majd érte fizetni, míg a benzinért 647-et.

(www.shutterstock.com)

A nyersolaj piacán újra a bikák dominanciáját vélhetjük felfedezni

A hétfői napon kiadott hírek szerint Szaúd-Arábia és a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete, ismertebb nevén az OPEC, a termelési mennyiségük emelésén gondolkodtak. Ez miatt a nyersolaj referenciaértékek rövid idő alatt majd 5 dollárt zuhantak. Pár órával később viszont a szaúdiak cáfolták a termelés emeléséről szóló híreket. A nap végére a piac a veszteségeket teljes egészében ledolgozta, és egy enyhe profitot is fel tudott jegyezni.

A kilengések után erősen folytatta a keddi kereskedést

A keddi napon a nyersolaj referenciaértékek említésre méltó, 2 százalék feletti gyarapodást tudtak felmutatni, bár ennek egy részét zárásig leadták. Az emelkedés annak volt köszönhető, hogy az OPEC által bejelentett kibocsátásról szóló csökkentések árnyékában elvesztek a recessziós félelmek.

(www.shutterstock.com)

Érdemes lesz odafigyelni a kartell következő találkozójára. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete december 4-én, egy nappal az európai és a G7-intézkedések megkezdése előtt ül össze. Ez erős támogatást hozhat a piacra, így félő, hogy a rali a jelenleg tapasztalt szinteknél sokkal magasabbra is repítheti az árfolyamokat. Az olajkereslettel kapcsolatos aggodalmakat továbbra is fűtik az Egyesült Államok központi bankja által folytatott rohamos kamatemelések, valamint Kína szigorú covid politikája. Ez a jövőben is komoly korlátozásokat szabhat a nyersolaj árfolyamára. Jelenleg Kína is egyre nagyobb veszélyben van, hiszen rekordmennyiségű új fertőzöttet regisztrálnak minden nap. A számok közelítenek az áprilisi értékekhez, amikor a 25 milliós Sanghaj teljes lezárás alá került. Hasonló intézkedések erőteljesen visszavethetnék a világ legnagyobb olajimportőrének keresletét.

Forrás: reuters.com; 24.hu

Címlapkép: Shutterstock