Nem teljesült az OPEC akarata a nyersolaj értéke komoly mínuszt jegyzett fel a héten

Az autósok örülhetnek, az ő szempontjukból kiváló hetet zártak a nyersolaj referenciaértékek. A novemberi hónap elején még egészen nagy volt az aggodalom, hiszen a fekete arannyal együtt a benzinkutakon érzékelt értékekben is emelkedést tapasztalhattunk. Ekkor a Brent értéke megközelítette a 100 dolláros határt. A novemberi hónap kezdetén látott emelkedésnek több mozgatórugója is volt.

Egyik fő hatást a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének döntése okozta. Aggodalmat keltettek a piacokon, hiszen a kínálati szűkösség ellenére további napi 2 millió hordót vettek ki a termelésből. Ezen felül a világ második legnagyobb gazdasága, Kína, amely történetesen a legnagyobb olajimportőr is, bejelentette, hogy enyhíteni fog a zéró-covid stratégiáján. Ezen elhatározás viszont azt jelentette, hogy az ország nyersolaj igénye hirtelen megugorhat. Ez is a bikák malmára hajtotta a vizet.

(www.shutterstock.com)

További mozgatórugó volt a dollár gyengülése. A zöldhasú szignifikáns értékvesztésen esett át a hónap elején, ezzel olcsóbbá téve a dollárban denominált nyersolajat a külföldi valutával rendelkező befektetők számára. Az utolsó hajtóerő, amely északi irányba mozdította az árfolyamot az unió terve volt, mely szerint korlátozni szeretnék az orosz nyersolajexportot. Amint láthatjuk rengeteg – sőt egy-két kisebb változótól eltekintve – csak pozitív irányú hajtóerővel találkozhattunk a piacon. Érthető volt tehát az autósok félelme. Ilyen makrokörnyezetben igazán elszabadulhattak volna az árfolyamok. Szerencsére ezt el tudtuk kerülni. Hiába a rengeteg hajtóerő, a bikáknak mégsem sikerült áttörni a 100 dollárnál található kemény ellenállást. Csúfos vereséget szenvedtek, és azóta nagyot bukott a piaci szentiment.

Medvepiacba váltottunk a héten

down
(www.shutterstock.com)

A héten egy teljesen más struktúrájú piaccal találkozhattunk, melynek a medvék voltak az urai. Az öt nap alatt csak egyetlen kereskedési időszakot tudott pozitív tartományban zárni a fekete arany. Mindkét referenciaérték komoly mínuszt szedett össze. Az OPEC kartell terve is kezd füstbe menni. A 2 millió hordós csökkentést ugyanis azért vitték véghez, hogy stabilizálják a piacot az általuk megfelelőnek tartott 90-100 dolláros intervallumban. A pénteki kereskedés során a Brent árfolyama egészen 86 dollárig zuhant, ahonnan a nap végén még volt egy kisebb javulás, de így is 87,70 dollárnál zárt. Ez azt jelenti, hogy a teljes heti kereskedés alatt sikerült majd 10 dolláros mínuszt feljegyeznie. A WTI is hasonló eredményeket tud felmutatni a maga 8 dolláros veszteségével. A pénteki kereskedés során a referenciaérték a kritikus 80-as szint alá is bebukott, végül 80,11 dolláron zárt.

A fekete arany csökkenését a kínai kereslet gyengülése és az Egyesült Államok irányadó kamatának további lehetséges emelkedése okozta. Mindkét referenciaérték struktúrája oly módon változott, amely enyhítette az ellátással kapcsolatos aggályokat. Kínában a koronavírus elleni küzdelem továbbra is rettegésben tartja a piacot. Az ország gazdasága komoly problémákkal küzd, hiszen jó úton halad afelé, hogy elmaradjon az 5,5 százalékos éves növekedési céljától. A Reuters közvélemény-kutatásában a közgazdászok 3,2 százalékos növekedést jeleznek előre a 2022-es évre. A kormány kijelentette, hogy enyhíteni fognak a zéró-covid politikán, azonban ennek jótékony hatása egyelőre nem tapasztalható. Ezen felül szót ejtettek az ingatlanszektor pénzügyi támogatásáról is. Mindez segítene újraindítani a szunnyadó gazdaságot, azonban egyelőre a várakozások meglehetősen negatívak.

A fertőzések száma újra emelkedést mutat

Újra nőtt a vírusfertőzések száma az országban, és egyes források szerint Kína lassítani tervezi a nyersolaj importját. Ezek a változások teljes mértékben uralják a piaci hangulatot, és ezt a referenciaértékek árfolyama is jól tükrözi. Bár enyhítést ígértek, a helyzet egyre elszomorítóbb a helyieknek az esetszámok emelkedése miatt.

(www.shutterstock.com)

Láthatóan a recessziós félelmek dominálták ezt a hetet. A csökkenés ellenére azonban még mindig messze vagyunk az elfogadható értékektől. A benzinkutakról is hasonló véleményt alkothatunk. Bár hazánkban továbbra is érvényben vannak a hatósági árak, a piaci árfolyamok továbbra is rémisztően magasan tartózkodnak. Péntektől további bruttó 10-10 forinttal csökkent a benzin és a gázolaj árfolyama, ezzel a 95-ös benzin 667, míg a gázolaj 732 forintba fog kerülni literenként.

Forrás: reuters.com; forbes.hu

Címlapkép: Shutterstock