Az orosz Gazprom hétfőn közölte, hogy leállítja az Északi Áramlat-1 Németországba vezető vezeték újabb turbináját, és a gázáramlás, amely már most is csak a kapacitás 40%-át teszi ki, szerdától további felére csökken.

Az ellátást érő újabb csapás a nagy feszültség idején érkezik, amikor Oroszország és a Nyugat gazdasági csapásokat mér egymásra válaszul Moszkva ukrajnai fellépésére. Az Európai Unió azzal vádolta Oroszországot, hogy energetikai zsaroláshoz folyamodik, míg a Kreml szerint a gázellátás megszakadását karbantartási problémák és a nyugati szankciók hatása okozta. A Gazprom közölte, hogy az átmenő mennyiség szerdától napi 33 millió köbméterre csökken, ami a jelenlegi, már csökkentett szállításnak mindössze a fele.

Az európai politikusok többször figyelmeztettek arra, hogy Oroszország ezen a télen leállíthatja a gázszállításokat, ami Németországot recesszióba taszítaná, és az élelmiszerek és az energia drágulásával már így is küzdő fogyasztók számára az árak emelkedéséhez vezetne. Vlagyimir Putyin elnök ebben a hónapban arra figyelmeztette a Nyugatot, hogy a szankciók fenntartása katasztrofális energiaár-emelkedés kockázatát hordozza magában a fogyasztók számára világszerte. Oroszország a világ második legnagyobb olajexportőre Szaúd-Arábia után, és a világ legnagyobb földgázexportőre. Európa gázának mintegy 40 százalékát és kőolajának 30 százalékát importálja Oroszországból.

A Gazprom a múlt héten egy 10 napos karbantartási szünet után újraindította a gázforgalmat az Északi Áramlat-1-en keresztül, de csak a vezeték kapacitásának 40 százalékán – Oroszország közölte, hogy júniusban egy Kanadában karbantartott turbina késedelmes visszatérése miatt kénytelen volt csökkenteni a mennyiséget. Az európai politikusok vitatták ezt a magyarázatot, Németország szerint a szóban forgó turbinát csak szeptemberben kellett volna használni.

Forrás: https://www.cnbc.com/2022/07/25/russias-gazprom-says-new-turbine-halt-will-further-cut-gas-to-germany-via-nord-stream-1.html